Treću Arteriju zatvorila Nola piano


Savršenim spojem premijerno predstavljene akustične glazbe pulske Nole i intimnog, romantičnog ambijenta parka Muzeja Lapidarium, sinoć je zaključena treća Arterija - festival vizualnih umjetnosti.

Publika, sastavljena od domaćih stanovnika i turista, opustila se i doista uživala u Noli piano - sasvim posebnom, svježem koncertnom programu jedne od najpopularnijih grupa suvremenog hrvatskog pop-rocka, koja je u dvadesetogodišnjoj karijeri osvojila niz priznanja i privukla tisuće slušatelja zaljubljenih u pjesme s četiri dosadašnja albuma - "Nola", "Dio tebe", "Osmijeh" i "Iznad oblaka".

Pomno odabran repertoar sadrži devet Nolinih pjesama u novom aranžmanu "bez struje", samo s prepoznatljivim vokalom Gabi Jelenić i Leonom Brenkom za klavirom, uvrštenim na novi CD koji bi trebao ugledati svjetlost dana za nekoliko mjeseci.

U Novigradu je spomenuti duo postao trio, pojačan Davorom Milovanom Bilijem na bas gitari. Proširen je i repertoar drugim njihovim pjesmama koje dozvoljavaju takvu interpretaciju te skladno uklopljenim svjetskim hitovima.

Nizale su se tako među najljepšim njihovim uspješnicama "Zauvijek", "Grad iz snova", "Sami u Sali" i "Do kraja", isprepletene s "Here comes the sun" Beatlesa, "Valery" Amy Winehouse, "Moondance" Vana Morrisona i, za kraj, prekrasna "Crazy" Patsy Cline.

Srdačnim aplauzom okupljenih zaključena je ovogodišnja Arterija, održana i uz podršku prekograničnog projekta AdriaMuse, obilježena kvalitativnim iskorakom i u prezentacijskom smislu i u broju autora bogatog programa izložbi, prezentacija i performansa (tridesetak njih iz Istre, Italije, Slovenije, Austrije, Njemačke i Srbije), o čemu svjedoče pozitivne reakcije publike, veli autorica festivala, ravnateljica Lapidariuma Ketrin Milićević Mijošek.

Jučer točno u podne posebno za ovu prigodu osmišljenim performansom "Ego trip i makinja ud likvida" predstavio se Tomislav Brajnović. Nastavak je to serije radova "Ego trip" u kojoj autor progovara o univerzalnom egu – umjetničkom i ljudskom.

U Parku Novigradske biskupije Roberta Pauletta je pokazao ambijentalnu instalaciju, kontejner - kućicu u idiličnom zelenom okruženju s pogledom na more u kontrastu s unutrašnjošću, metalnom, hladnom i sterilnom s jedinim predmetom - televizor zamrznute završne špice za kraj programa i neugodnog pištanja.

Dragan Mileusnić i Željko Serdarević predstavili su se audio-videoinstalacijom "Unseen Art", čiji je naslov anagram njemačke riječi erstaunen (zapanjiti). Prikazan je kineski akrobat i izvođač Sun Linqui u ulozi omladinca sa štafetom, čime se autori referiraju na problem kolektivnog sjećanja i povijesti bivše Jugoslavije.

Autori surađuju od 2003. godine, dizajnirali su brojne knjige i plakate, uredili i objavili uspješnicu Leksikon YU mitologije", snimili niz kratkih dokumentarnih i eksperimentalnih videa te sudjelovali kao videodizajneri u scenskim spektaklima Nacho Duatoa, Tomaža Pandura i André Hellera. (Kristina FLEGAR; snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter