Trećina stakleničkih plinova iz proizvodnje hrane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proizvodnja hrane odgovorna je za gotovo trećinu emisije stakleničkih plinova u svijetu, što je dvostruko više od procjena UN-a o količini tih plinova koji se emitiraju u poljoprivredi, pokazalo je istraživanje objavljeno danas.

Poljoprivredna istraživačka organizacija CGIAR nije proučavala samo učinak obrađivanja zemlje na emisiju stakleničkih plinova, nego je uzela u obzir i druge elemente, poput utjecaja krčenja šuma, proizvodnje gnojiva i prijevoza proizvedenih usjeva.

Njihova je procjena da je proizvodnja hrane odgovorna za od 19 do 29 posto emisije stakleničkih plinova u svijetu, što je puno više od 14 posto, koliko UN smatra da poljoprivreda proizvodi.

U CGIAR-u kažu da bi se moglo poduzeti niz mjera pa kao primjer navode da bi Kina mogla smanjiti emisiju stakleničkih plinova učinkovitijom proizvodnjom gnojiva. Stručnjaci CGIAR-a smatraju da bi prelazak na vegetarijansku prehranu također pomogao jer uzgoj životinja proizvodi puno više stakleničkih plinova nego proizvodnja žitarica za ljudsku prehranu.

U zasebnom izvješću najavljuju i mijenjanje trendova u poljoprivredi zbog klimatskih promjena, pa očekuju da bi poljoprivrednici mogli smanjiti uzgoj kukuruza, pšenice i riže i okrenuti se drugim izdržljivijim kulturama poput leće, banana, slatkog krumpira, ječma, crnog graha, prosa, manioke. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter