Trecina ribljih resursa se prekomjerno iskorištava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

UN-ova Organizacija za hranu i poljodjelstvo (FAO) upozorila je u ponedjeljak na prekomjerno korištenje ribljih resursa, buduci da održivi ribolov i akvakultura imaju presudnu ulogu u prehrambenoj i nutritivnoj sigurnosti.

U zadnjem izvješcu UN-ove agencije objavljenom u Rimu istice se da su brojne zalihe morske ribe koje nadzire FAO i dalje izložene snažnim pritiscima.

»Po zadnjim dostupnim statistikama, gotovo 30 posto tih zaliha se prekomjerno iskorištava (...), oko 57 posto se iskorištava u cijelosti (to jest, izlov je jednak ili granici s maksimalnim stalnim prinosom), a tek 13 posto se ne iskorištava u cijelosti«, dodaje FAO.

U izvješcu agencije pod nazivom »Stanje u ribarstvu i akvakulturi u svijetu u 2012.« navodi se da je taj sektor ostvario rekordnu proizvodnju od 128 milijuna tona ribe namijenjene konzumiranju, osiguravši oko 15 posto unosa proteina životinjskog podrijetla za 4,3 milijarde ljudi. Ribolov i akvakultura su isto tako izvor prihoda za 55 milijuna ljudi. »Ribolov i akvakultura imaju važnu ulogu u svjetskom, nacionalnom i seoskom gospodarstvu. Od njih izravno ili neizravno živi 12 posto svjetskog stanovništva«, istaknuo je glavni direktor FAO-a Jose Graziano da Silva .

»Sektor je pogodio citav niz problema, poput lošeg upravljanja, nedostatka kontrole, sukoba zbog korištenja prirodnih bogatstava, stalne loše prakse u ribolovu i u akvakulturi«, požalio se Arni Mathiesen, voditelj odjela za ribarstvo i akvakulturu u FAO-u.

Najvece prijetnje »dolaze ponajprije od nedjelotvornog upravljanja i loše zaštite staništa«, zakljucuje FAO, pozivajuci medunarodnu zajednicu da se »zauzme za stvarno održivo i odgovorno iskorištavanje vodnog bogatstva kako bi se zadovoljile sadašnje potrebe ali i jamcile potrebe buducih naraštaja«. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter