Trećina mališana ne zna plivati

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Plivački klub "Arena" je u suradnji s osnovnim školama Pule, Fažane i Vodnjana završio s testiranje djece drugih razreda osnovnih škola. Ukupno je testirano 471 dijete, a rezultati su pokazali da među njima ima 337 plivača i čak 134 onih koje se smatra neplivačima, od kojih njih 67 uopće ne zna plivati!

- Nije testirano 99 djece kod kojih je veliki broj neplivača i to jer se srame ili roditelji imaju predrasude, veli nam Samuel Smailbašić, jedan od trenera, dodajući da su rezultati pokazali poraznu činjenicu da čak 28 posto testirane djece nije uspjelo isplivati 25 metara, koliko je bilo potrebno da se klasificiraju kao pravi plivači.

Ovako porazna testiranja natjerala su stoga odgovorne da polovicom studenog započnu s obukom djece za koju je uspostavljeno da su neplivači. Besplatnu obuku započelo je 60 posto djece i trenutno je u tijeku osmi sat obuke koja traje 20 sati, nakon čega slijedi završna provjera. Planirani završetak programa je početkom siječnja.

Inače, klub "Arena" je program pod nazivom "Znamo plivati" predstavio Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, koje je prepoznalo njegove vrijednosti, te ga odlučilo verificirati i sufinancirati njegovo provođenje. Program se provoditi tijekom školske godine 2012./2013. na način da se, u suradnji sa školama koje djeluju na području navedenih gradova i općina, provode testiranje plivačkih znanja i sposobnosti djece. Prema rezultatima testiranja, uz pristanak i suradnju roditelja, djeca se uključuju u organiziranu obuku koju provode treneri i instruktori ovoga kluba i koja je za neplivače potpuno besplatna. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter