Trecina istarskih obrta u blokadi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od polovice istarskih poduzetnika (55,6 posto), prema podacima Fine, u devet mjeseci prošle godine ostvarilo je bruto gubitak, što je u suprotnosti s pokazateljima na razini cijele Hrvatske, po kojima je domace gospodarstvo bilo u plusu, s 39 posto boljom dobiti nego 2010. Mnoge tvrtke jedva spajaju kraj s krajem, a ni u obrtništvu situacija nije sjajna.

Mario Paliska, predsjednik Obrtnicke komore Istarske županije, kaže da je trenutno u Istarskoj županiji otvoreno 8.097 obrta, medutim ta se brojka za nekoliko stotina mijenja prije i nakon sezone. Više je razloga za padajuci trend: osim krize i loše gospodarske situacije u državi, obrtnike muci rad na crno i neplacanje povezano s insolventnošcu.

Osim toga, ljudi se boje otvoriti obrt jer znaju da moraju za poslovanje odgovarati cjelokupnom svojom imovinom, zbog cega je Komora zatražila od Vlade izjednacavanje njihova statusa sa statusom tvrtki. Naime, dogada se da se zbog toga što mu netko nije platio dug od 10, 20 ili 30 tisuca kuna obrtnik mora ugasiti posao, a usto i izgubiti imovinu jer zbog spomenutog duga nije mogao podmiriti vlastite obveze.

Tajnik Komore Eros Soric kaže da obrtnici traže i pojednostavljenje zakonske regulative koja je trenutno jednaka za tvrtku s 50 radnika i obrt s jednim zaposlenim.

- Od države ocekujemo da kvalitetno riješi problem trgovackih društava koje vlasnici namjerno odvode u stecaj i otvaraju novo društvo, a vjerovnici se ne mogu namiriti ni iz imovine društva ni vlasnika. Nužno je uspostaviti efikasnu kontrolu zaduženosti i obvezu nadležnih institucija (Porezna uprava) da pokrenu stecaj prije no što bude prekasno, objašnjava Paliska.

Jedan od važnijih zahtjeva jest i mogucnost kratkotrajnog zapošljavanja na povremenim poslovima od nekoliko sati tjedno, pogotovo u sezoni, kada ugostitelji cesto vikendom traže ispomoc. Zakon zasad ne dozvoljava legalno povremeno zapošljavanje, pa je inspekcija nakon što bi zatekla "ilegalce" kako gule krumpir znala zatvarati objekte usred sezone. (M. VERMEZOVIC IVANOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter