Trecina Hrvata krade po trgovinama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo 60 posto hrvatskih gradana, pokazalo je istraživanje magazina "Ja trgovac" i agencije Hendal, nikad ništa nije ukralo u trgovinama, cak ni u djetinjstvu, odnosno tijekom puberteta, a ostali, njih 31 posto, koji su nešto ukrali, ili krali, najviše je pod kaput ili u torbu skrivalo voce, slatkiše, zatim sitnice, igracke, uredski pribor i, zanimljivo, cvijece. Nešto više od 11 posto od ukupno 422 anketiranih u Hrvatskoj nije željelo reci jesu li krali, ili nisu.

Oni koji otvoreno priznaju da su krali, u vecini slucajeva (39,7 posto) kažu da su to cinili, ili cine zbog uzbudenja, a 26,7 posto ih krade zbog dosade. Podjednako toliko, 26 posto, ukralo je nešto zbog neimaštine, siromaštva, a iz djecjeg hira to ih je ucinilo 12,2 posto. Zbog društva, primjerice, nešto je ukralo 5,3 posto ispitanika. A zbog cega god da su krali, na kraju im se, cini se, isplatilo, jer ih vecina, 75,6 posto, u kradi nikad nije uhvacena.

Preostalih 24,4 posto, koji su ulovljeni na djelu, kasnije su uglavnom i kažnjeni, no 34,4 posto ih je, zanimljivo, prošlo potpuno nekažnjeno. Oni koji su kažnjeni, ocito su krali u djetinjstvu jer je njihova nepodopština u 33,3 posto slucajeva kažnjena batinama, neku je zabranu "zaradilo" 19 posto malih lopova, a verbalni ukor njih 14 posto.


Podijeli: Facebook Twiter