Trecina hrane završit ce u smecu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izmedu 25. i 31. prosinca talijanski su potrošaci potrošili za pice i hranu 2,7 milijardi eura. Statistika govori da su kupili osam milijuna kilograma punjenih svinjskih nogu, poznatih kao cotechini i zamponi, kupili su sto milijuna komada panettonea i pandora, što je dio njihove, a i naše tradicije, i oko pet tisuca tona lece koju naši susjedi gutaju jer vele da nosi srecu pa im je to nezaobilazni gastronomski pocetak godine.

No, u svemu tome zaprepašcuje konacni podatak da je trecina kupljene hrane ostala neiskorištena: trecina svega što su kupili trenutno je na cekanju u frižideru ili u špajzi i najvjerojatnije ce veci dio toga završiti u smecu.

Utemeljitelj pokreta Slow Food, Talijan Carlo Petrini, nedavno je iznio podatak da talijanski potrošaci dnevno bacaju u smece pet tisuca tona hrane, a poslužio se tim podatkom da bi odgovorio na pitanje jedne potrošacice koja ga je upitala kako se može kvalitetno hraniti netko tko mjesecno zaraduje 1.300 eura, što je za talijanske prilike skromna placa.

Kvalitetna hrana je skupa, ali je Petrini uz informaciju koja govori o rastrošnosti talijanskog potrošackog društva unatoc krizi dodao i drugi ne manje intrigantan podatak: 1970. svaki je Talijan u prosjeku za hranu trošio 34 posto mjesecnog prihoda, a danas troši tek 14 posto, a kao dodatno obrazloženje neke druge logike potrošacke groznice iznio je podatak da Talijani gotovo 12 posto mjesecne place izdvajaju za troškove mobilnog telefona.


Podijeli: Facebook Twiter