Trecina Amerikanaca Bibliju shvaca doslovno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trecina Amerikanaca tumaci Bibliju doslovno i smatra je stvarnom rijeci Božjom, pokazalo je ispitivanje instituta Gallup.

Najveci broj Amerikanaca, njih 49 posto kaže da je Biblija nadahnuta rijeci Božjom, ali da je ne treba uzimati doslovno, što je najuobicajenije stajalište u 40-godišnjoj povijesti tog Gallupovog pitanja. Ostalih 17 posto smatra Bibliju drevnom knjigom prica koje je zabilježio covjek.

Rezultati su slicni Gallupovim istraživanjima u posljednja dva desetljeca, a niži su od onih koji su zabilježeni 1970-ih i 1980-ih godina. Najveci postotak Amerikanaca koji je favorizirao doslovno tumacenje Biblije je 40 posto, a zabilježen je 1980. i 1984. Najniži postotak bio je 27 posto u 2001. godini.

Vecina od 54 posto onih koji svakoga tjedna odlaze u crkvu vjeruje u doslovno tumacenje Biblije, što je dvostruko više od onih koji rjede odlaze na vjersku službu.

Vjerovanje u doslovno tumacenje Biblije opada s višim obrazovanjem. Cetrdeset i šest posto Amerikanaca sa srednjom školom ili manje od toga, uzima Bibliju doslovno, u usporedbi s 22 posto Amerikanaca koji imaju neki stupanj fakultetskog obrazovanja.

Anketa je pokazala da se tumacenje Biblije razlikuje i po prihodovnim skupinama, pa tako 50 posto ispitanih s niskim prihodima doslovno tumaci Bibliju, prema 27 posto onih sa srednjim prihodima i 17 posto onih s visokim prihodima.


Podijeli: Facebook Twiter