Treći put: Liberalni pakt tek ideja za razmišljanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U političku javnost dospjela je još jedna inicijativa HSLS-a. U najstarijoj hrvatskoj političkoj stranci, koja trenutačno djeluje izvan saborskih klupa, predlažu formiranje bloka političkih stranaka liberalnog centra, koji bi se na idućim europskim izborima natjecao uz SDP i desni blok što ga formira HDZ.

Novu inicijativu predstavio je Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, koji je predložio da se za EU-izbore formira treća opcija liberalnih stranaka, koja bi mogla pokazati da u Hrvatskoj postoji i treći put, osim SDP-a i HDZ-a. Kosor u toj skupini vidi HSLS, HSU, HNS, IDS, a možda i Nikicu Gabrića te zelene Mirele Holy.

U prozvanim strankama vrlo oprezno komentiraju Kosorove političke zamisli. "Nama je jasno da se HSLS želi etablirati, pronaći svoj put i ući u parlament. Ali, prije svega zanima nas suradnja s HNS-om te s regionalnim strankama. Suradnja s liberalnim strankama nije nešto što bismo odbacivali, dapače, ali sve u svoje vrijeme", rekao nam je jedan visoki dužnosnik IDS-a.

 U IDS-u posljednjih tjedana intenzivno surađuju s regionalnim strankama iz cijele Hrvatske. Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić u ponedjeljak se po tom poslu uputio u Dubrovnik.

- Mi smo najstarija i najjača regionalna stranka u zemlji i jasno je da želimo okupiti ostale regionalne stranke za zajednički nastup na političkoj pozornici, kažu u IDS-u.

 U redovima IDS-a naglašavaju kako ih najviše zanima zajednički nastup i suradnja s HNS-om. Prema HSLS-u ipak gaje određene rezerve.

- Ideja nije sporna, to napokon očekuju i naši birači. Bila bi to logična suradnja. Ali, o svemu se treba razgovarati i dogovarati, nama je teško odgovarati na želje koje su izrečene na konferencijama za novinare, rekao nam je Jozo Radoš, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a u Hrvatskom saboru.

Podsjetio je da su i HNS, i HSLS i IDS članovi ALDE grupacije europskih liberalnih stranaka te da je suradnja među njima posve očekivana. "Mnogo se govori o našoj suradnji s IDS-om. No, osim nekoliko ugodnih susreta i druženja te izražavanja dobrih želja, mi još nismo ništa dogovorili i precizirali," kaže HNS-ovac Radoš. (D. GRAKALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter