"Treći čovjek" adaptirat će se za kazalište

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slavni film "Treći čovjek", snimljen u Beču nakon Drugog svjetskog rata, s Orsonom Wellesom u glavnoj ulozi, adaptirat će se za kazalište kao mjuzikl, objavila je austrijska producentska tvrtka Vereinigte Buehnen Wien (VBW).

Kultni film britanskog redatelja Carola Reeda, prema scenariju njegova sunarodnjaka i književnika Grahama Greenea, snimljen je 1949. u Beču, tada preplavljenom američkom, engleskom, francuskom i ruskom vojskom.

Po mišljenju VBW-a, "nijedan drugi film nije toliko povezan s Bečom kao ovaj". Tvrtka je otkupila prava od Studiocanala i zaklade Graham Greene Estate.

Austrijska producentska tvrtka radi s američkim libretistom i skladateljem Stephenom Schwartzom, dobitnikom triju Oscara i triju Grammyja.

Premijera mjuzikla "Treći čovjek" održat će se u Beču 2016.

Film "Treći čovjek" osvojio je Oscara za najbolju kameru (Robert Krasker), a nominiran je i za najboljeg redatelja i najbolju montažu. Dodijeljena mu je i velika nagrada za režiju na filmskom festivalu u Cannesu te nagrada BAFTA-e za najbolji britanski film. Glumili su uz Orsona Wellesa, Joseph Cotten, Alida Valli i Trevor Howard. Originalnu glazbu skladao je Anton Karas, austrijski citraš. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter