Treći "Brazilski dani" u Puli

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Treće izdanje manifestacije "Brazilski dani", održat će se u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula od 21. do 23. travnja. Osim knjižnice, programi manifestacije će se provoditi i na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile te u Gimnaziji Pula. Kao i dosad, ovi dani organiziraju se s ciljem upoznavanja Brazila i njegovih specifičnosti te razmjene iskustava. Ranijih su godina predstavljene kulturne i jezične raznolikosti te zemlje, a ovogodišnji "Brazilski dani" donose nove metode i mogućnosti djelovanja na području obrazovanja, ekonomije i metalurgije pulskoj publici. U suradnji s brazilskim stručnjacima kroz posebno pripremljene radionice i okrugli stol Puljanima će se prenijeti saznanja koja posjeduje ta velika zemlja s gospodarskim usponom. Na taj se način želi nastaviti već ostvareni kontakt te povezivanje i sve nužnija suradnja.

Njegujući jezičnu raznolikost Pule i njezinih stanovnika, a i brazilskih uzvanika, radionice o pisanju, pismenosti i književnosti održat će se na engleskom i talijanskom jeziku, uz mogućnost konsekutivnog prevođenja, kao što je uzus "Brazilskih dana" u Puli.

Uoči "Noći knjige" bit će održana i večer poezije koja će povezati hrvatsku i brazilsku književnost kroz inovativno i ritmično čitanje te predstavljanje nove knjige jednog od vodećih mladih brazilskih pjesnika.

Prvog dana, dakle 21. travnja, na Sveučilištu Jurja Dobrile -Odjelu za humanističke znanosti bit će održana radionica pod nazivom "Pisanje i pismenost u školi: novi model analize u obrazovanju kroz dokumentirano pedagoško djelovanje". Istog dana, u Središnjoj knjižnici će se održati okrugli stol "Nova lica Brazila: lokalno poslovanje u globaliziranom svijetu". U srijedu, 22. travnja, će se također na sveučilištu održati radionica "Književnost u obrazovanju: umjetnički pogled i nove znanstvene metode poučavanja", a u Središnjoj knjižnici večer poezije "Brazilski i hrvatski modernizam: novi susreti i nove veze". Manifestacija u četvrtak, 23. travnja, seli u pulsku Gimnaziju gdje će se održati radionica kulturne razmjene "Simboli, ikone i mitovi Brazila i Hrvatske". (S. R. S.)


Podijeli: Facebook Twiter