Trećemajcima veće prijevremene otpremnine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svim trećemajcima koji imaju uvjete za prijevremenu mirovinu nudi se povećanje maksimalnog iznosa otpremnina sa sadašnjih 98 tisuća na 120 tisuća kuna. Predložili su to sami predstavnici Uljanika na jučerašnjem susretu sa sindikatima i Radničkim vijećem u riječkom škveru, obrazloživši to željom da se ujednače uvjeti za ovu kategoriju radnika na razini cijele Grupe Uljanik. Dosad su, naime, trećemajci mogli u prijevremenu s maksimalnih 98 tisuća kuna otpremnine, dok je u Uljaniku ta "crta" podvučena kod 120 tisuća kuna.

Radničko vijeće 3. maja još se mora (formalno) očitovati o ovom prijedlogu, što će najvjerojatnije biti obavljeno do konca ovog tjedna, nakon čega bi se na razini Uprave 3. maja postojeća odluka uskladila s ovim prijedlogom. Kako doznajemo od radničkih predstavnika u 3. maju u ovom trenutku na listi s uvjetima za prijevremenu mirovinu nalazi se tridesetak trećemajaca od kojih je njih petnaestero prihvatilo ponuđene uvjete za odlazak.

Kako doznajemo od glavnog povjerenika Sindikata metalaca u 3. maju Juraja Šoljića, drugi dio susreta s uljankovcima prošao je u načelnim dogovorima oko skorašnjeg početka pregovora vezanih uz Kolektivni ugovor koji u riječkom brodogradilištu istječe koncem studenog ove godine. Sigurno je da će se fokus tih pregovora voditi oko visine otpremnina za one trećemajce, njih oko 400, koji će morati otići kao tehnološki višak. (O. ANTEŠIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter