Trecemajci spremni za izlazak na ulicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od tisucu trecemajaca okupilo se u cetvrtak pet minuta prije podne na prosvjednom skupu unutar svog brodogradilišta. Bliži se kraj veljace, a više od dvije i pol tisuce zaposlenih u 3. maju još nije dobilo place za sijecanj. Scenarij, nažalost, vec viden u ovom brodogradilištu ciji su radnici vec drugi put u posljednja 4 mjeseca prisiljeni živjeti od zraka.

Istovremeno, dok su radnici izražavali ogorcenost, ali i strah za buducnost, u opremnom bazenu 3. maja privezana su dva broda za koje odgovorni u NO-u i Ministarstvu gospodarstva vec jednom trebaju donijeti odluke da bi rijecki škver konacno došao do svog novca, a u pitanju je 50-ak milijuna dolara.

Kao što je to istaknuo predsjednik Sindikata 3. maja Željko Maricic, privezani car-carrier "Monte Carlo" i tanker za Uljanik plovidbu najocitiji su dokaz toga da brodogradilišta stvaraju i proizvode, a ne da samo troše proracunske novce. To što vec 20 godina vlasnik, odnosno država nema strategiju i pameti kuda sa svojom brodogradevnom industrijom, druga je stvar.

Glavni povjerenik SMH-a u rijeckom škveru Juraj Šoljic vrlo je glasno i decidirano porucio Vladi da ce imati na tisuce brodograditelja i ostalih metalskih radnika na velikom maršu rijeckim ulicama i trgovima ukoliko ne ispuni svoju obvezu i obecanje te izda jamstva za drugu tranšu kredita za gradnju cetiri tankera za domace brodare i, naravno, osigura isplatu placa radnicima.

Trecemajci traže i da se, umjesto prebacivanja i pranja od odgovornosti, donese odluka o isporuci ili prodaji "Monte Carla", koji vec pola godine, izgraden i opremljen, stoji privezan. Šoljic je upozorio Ministarstvo gospodarstva, HFP i NO 3. maja da konacno odrade formalnost imenovanja nove Uprave.

Poruke i okupljanje rijeckih brodograditelja ocito su polucile rezultat jer je sindikatima i Upravi stigao poziv za hitni sastanak u Ministarstvu koji ce se održati u petak ujutro.

Oko 13 sati premijerka Jadranka Kosor porucila je da ce se razmotriti zahtjevi trecemajaca za izdavanjem jamstava za drugu tranšu kredita u iznosu od 52,5 milijuna dolara, štoviše, da bi se o tome trebalo odluciti najvjerojatnije vec na iducoj sjednici Vlade.

Pitanje je samo treba li se 2.850 radnika 3. maja opet dovesti do ruba izdržljivosti da bi Vlada konacno ispunila svoje odluke.


Podijeli: Facebook Twiter