Trećemajci okupirali ulaz u upravnu zgradu škvera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Strah i nervoza uvukli su se u radničke redove u riječkom brodogradilištu 3. maj. Više stotina trećemajaca danas ujutro okupilo se pred upravnom zgradom brodogradilišta tražeći od glavnih šefova pojašnjenja o tablicama s viškovima zaposlenih.

U Sindikatu Istre i Kvarnera kažu da su tablice podijeljene rukovoditeljima radnih jedinica, no očito je da su se odmah, poput požara, proširile među radnicima.

Reakcija je bila burna. Umjesto u pogone radnici su došli pred glavnu zgradu, tražeći od predsjednika Uprave 3. maja Edija Kučana objašnjenje. Rezultat svega je da se Uprava i pisano očitovala demantijem na internim oglasnim pločama, tvrdeći da se ne radi o konačnim brojkama. Pozivaju se na ono što je u više navrata ponovljeno iz Uljanika, a to je da se tehnološki višak zaposlenih u 3. maju tek treba utvrditi, nakon što Puljani uđu u vlasništvo i naprave snimku stanja.

U riječkom brodogradilištu, kako doznajemo, odmah je održana i hitna sjednica Radničkog vijeća na kojoj je, prenosi predsjednik tog predstavničkog tijela Juraj Šoljić, Kučan ustvrdio da je riječ o zlonamjerno plasiranom materijalu. Kako prenosi Šoljić, predstavnici Uprave objašnjavali su da je riječ o "starom" planu preustroja, radnom materijalu koji je bio u izradi u ožujku ove godine, a u međuvremenu je, dodaje Šoljić, doživio promjene.

Po svemu sudeći, brojke o višku ljudi po radnim jedinicama koje su u najgorem mogućem trenutku dospjele u opticaj podudaraju se s informacijama iz Sindikata Istre i Kvarnera. A one su upućivale da će tehnološki višak od oko 400 zaposlenih uglavnom činiti radnici neposredno vezani uz proizvodnju. Nakon ovog njihovog istupa, podsjetimo, iz Uljanika su oštro demantirali ove navode.

U kuloarima se može čuti da su sporne tablice, koje su toliko uznemirile radnike, ipak ciljano podijeljene rukovoditeljima po radnim jedinicama ne bi li na njih dali svoje očitovanje, a što je onda trebalo poslužiti za izradu nove sistematizacije radnih mjesta. (O. ANTEŠIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter