Treća škola animiranog filma

Škola animiranog filma - od lego kockica do crtića
Škola animiranog filma - od lego kockica do crtića

Pulska filmska tvornica već treću godinu zaredom organizira Školu animiranog filma za učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola u trajanju od dva mjeseca. Škola će početi u petak, a održavat će se ponedjeljkom i petkom od 17 do 19 sati u prostoru Pulske filmske tvornice na adresi Stiglicheva 12.

Polaznici će se upoznati s osnovnim tehnikama animacije te u konačnici izraditi vlastiti film. Voditelji Ivan Dobran i Marko Zdravković-Kunac uputit će ih u početke animacije i izrade prvih izuma, a potom i u zahtjevniju animaciju plastelina, lego kockica, kolaža te crteža.

Školu animiranog filma je do sada pohađalo 50-ak učenika, koje je čarolija slika u pokretu osvojila već prilikom izrade thaumatropa i fenakistoskopa. Zahvaljujući lakoći njihove realizacije, djeci je na jednostavan način moguće objasniti osnovne zakone i preduvjete animacije kao što su tromost oka, sličnost pozicioniranja crteža na sličicama, brzina pokreta...

U sklopu animacije kockica, plastelina i kolaža polaznici stječu znanja o osnovnim pravilima fotografiranja za animaciju (fiksiranje fotoaparata, upotreba svjetla i dubinske oštrine), nakon čega počinju s najzahtjevnijom animacijom crteža.

Suorganizatori Škole animiranog filma su Zajednica tehničke kulture Pula i Zajednica tehničke kulture Istarske županije, a školu su financijski potpomogli Hrvatski audiovizualni centar, Grad Pula i Istarska županija.

Zainteresirani se mogu prijaviti na broj 095/55 81 853 do 16. studenog, putem e-maila [email protected] ili u Pulskoj filmskoj tvornici na dan početka škole. Valja napomenuti da je program škole besplatan. (B. V.)


Podijeli: Facebook Twiter