Treća faza rekonstrukcije magistralnog cjevovoda

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Nakon dosadašnjih dviju faza, pulski Vodovod započeo je rekonstrukciju treće faze magistralnog cjevovoda Valitda - Pula, izvijestili su iz tog poduzeća. Treća faza odnosi se na dionicu od Kapelera do bunara Tivoli, koja je svojom dužinom najkraća faza, no zahtijeva posebnu pažnju jer će se rekonstruirati i dio vodovoda koji se nalazi u naseljenom području.

Cjevovod se rekonstruira zbog zastarjelih karakteristika i čestih puknuća cijevi postojećeg vodovoda, izgrađenog u razdoblju od 1968. do 1972. od azbestno-cementnih cijevi. Postojeće cijevi zamijenit će se cijevima nodularnog lijeva s unutarnjom oblogom od cementnog morta, koje jamče kvalitetniju vodoopskrbu, manju vjerojatnost pucanja cijevi te potpuno zadovoljavanje rastućih potreba sigurne vodoopskrbe.

Kako pojašnjavaju iz Vodovoda, prije rekonstrukcije postavit će se privremeni cjevovod, takozvani bypass ili zaobilazni cjevovod kojim će voda nesmetano dotjecati u vodospremu Monte Šerpo. Istovremeno će se rekonstruirati i dio cijevi koji se nalazi na istom cjevovodu, a u zahvatu je novog rotora u Šijani, pri čemu će također biti postavljen privremeni cjevovod.

Uz radove na gradolskom cjevovodu, u narednom razdoblju potrebna je rekonstrukcija i dijela magistralnog cjevovoda Raša - Pula na području novoformirane industrijske zone Barban. Zbog tih će radova stoga povremeno bez vode ostajati stanari Bunarske ulice, ulica Kapeleri i Komunal te područja oko Monte Šerpa, a prilikom radova na raškom cjevovodu naselja Barban, Marčana, Loborika, Valtura, Vodnjan i Galižana.

O točnim datumima izvođenja radova potrošači će biti na vrijeme obaviješteni.

Rekonstrukcija magistralnog cjevovoda počela je 2004. godine, a dosad je u dvije faze rekonstruiran cjevovod od Valtide do Veloga Vrha u naselju Kapeleri. Magistralni cjevovod Valitda - Pula doprema vodu za čitavu zapadnu obalu Istarske županije iz gradolskog sustava, a po potrebi i iz sustava akumulacije Butoniga. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter