Trebat ce još 5.000 granicnih policajaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bude li sve išlo po planu, Hrvatska ce do kraja ove godine zatvoreno imati 17, a otvoreno 31 poglavlje u pregovorima s EU-om, kazala je u subotu premijerka Jadranka Kosor nakon sastanka s voditeljima pregovarackih skupina.

"Ušli smo u fazu da se ustroji radna skupina koja ce pripremiti ugovor za pristupanje EU-u. Prijedlog proracuna za Hrvatsku predvida 3,5 milijardi eura u 2012. i 2013., što je respektabilan proracun", kazala je Kosor i napomenula da Hrvatska, da bi taj novac dobro iskoristila, mora pronaci i osposobiti ljude, koji su vec u sustavu, da dobro odrade posao preraspodjele novca. Za taj se posao nece zapošljavati novi ljudi, vec ce, u sklopu reforme državne uprave, biti povuceni postojeci kadrovi.

Kako se moglo cuti od premijerke i našeg glavnog pregovaraca Vladimira Drobnjaka, ulaskom Hrvatske u EU na novim cemo granicama, najdužoj koju ce EU imati - prema BiH, Srbiji i Crnoj Gori, imati novih 5.000 granicnih policajaca, za koje još uvijek nije poznato odakle ce biti povuceni. "Hrvatska ce ukupno u 2011. i 2012. uložiti gotovo cetiri milijarde kuna na proces prilagodbe EU-u, što ukljucuje i strogo osiguranje nove schengenske granice prema istoku", istaknula je Kosor.

Premijerka je s pregovaracima razgovarala ponajviše o tri velika poglavlja - poljoprivredi, s naglaskom na osnivanje Agencije za placanja, ciji ce predsjednik, kazala je, biti biran javnim natjecajem, a dio zaposlenih bit ce povucen iz postojece uprave.

"Razgovarali smo i o brodogradnji, odnosno pripremi za drugi krug privatizacije, koji ce, ako sve bude išlo po planu, poceti sljedeci tjedan, kad ce biti raspisan natjecaj. Održan ce biti još jedan sastanak s upravama svih brodogradilišta i sindikatima da bismo ubrzo i u poglavlju koje se odnosi na brodogradnju vidjeli znacajnih pomaka", najavila je premijerka i dodala da je s pregovaracima razgovarala i o poglavlju pravosuda.

Ocekuje, kazala je, da ce izvješce glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza 3. prosinca u Vijecu sigurnosti "biti na tragu napora Vlade RH da se odredena pitanja takoder zatvore". Na novinarsko pitanje otkud optimizam da ce njegovo novo izvješce biti drugacije od prošlog, premijerka je odgovorila da je "uvijek optimisticna". "Postoji jaka politicka volja da se to riješi, a Vlada je prva zainteresirana saznati što se s tim dokumentima dogodilo - jesu li nestali, ako su nestali, kod koga su, a ako su uništeni, tko ih je uništio", napomenula je Kosor.


Podijeli: Facebook Twiter