Trebamo najsposobnije i najpoštenije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Polaganjem vijenca i komemoracijom na spomeniku palim borcima u uvali Valdibora obilježena je 66. obljetnica oslobodenja Rovinja. Tom je prigodom Katarina Juricic iz rovinjske Udruge antifašistickih boraca i antifašista podsjetila da je u Rovinj u noci sa 29. na 30. travnja 1945. prvi ušao partizanski odred predvoden Petrom Fornažarom.

Rovinj je stoga osloboden nakon 25 godine borbe protiv fašizma. U olovnim vremenima izmedu dva svjetska rata iz Rovinja je zatvoreno 500 antifašista, a tisucu ih je završilo u kaznenim jedinicama talijanske vojske. Rovinj je imao i 12 boraca u španjolskom gradanskom ratu.

- U jedinicama Narodno oslobodilackog pokreta u drugom svjetskom ratu sudjelovalo je 1.600 boraca s podrucja Rovinja, od kojih je 284 poginulo. Rovinj je dao i dva narodna heroja - Pina Budicina i Mattea Benussija Cija, podsjetila je Katerina Juricic. I pored toga i dan danas pojedinci optužuju partizane za zlocine. Juricic je naglasila da su preostali malobrojni preživjeli partizani za istraživanje zlocina kojih je bilo, ali su bili pojedinacni.

- Ni župan Jakovcic nije na nedavnom obilježavanju obljetnice istarskog sabora u Porecu ni jednom rijecju spomenuo Narodno oslobodilacki pokret, bez kojeg Istra danas zasigurno ne bi bila županija. U ovoj sveopcoj krizi morat cemo pažljivo razmotriti koga cemo podržati na slijedecim izborima jer nam trebaju najsposobniji i najpošteniji da nas izvuku iz beznada, zakljucila je Katerina Juricic. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter