Trebamo iskoristiti Titovo ime

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Stjepan Mesic posjetio je u cetvrtak Kumrovec odazvavši se pozivu celništva Opcine i Krapinsko-zagorske županije koji od njega traže pomoc ne bi li oživjeli bar dio svoga mrtvog kapitala, neiskorištenih nekretnina koje su u državnom vlasništvu. Nakon što je obišao derutne objekte bivšeg Doma boraca NOR-a i omladine Jugoslavije, bivšu politicku školu, rezidenciju Josipa Broza Tita, Mesic je obecao da ce uciniti sve ne bi li se ono u što smo svi ulagali nanovo oživjelo.

"Ovdje su uložena velika sredstva, puno toga se devastira ili uopce ne koristi, a postoji sjajna mogucnost da to, uz malo veca ulaganja, postane jedan od najvecih turistickih, ali i sportskih centara za citav jedan dio Europe", kazao je Mesic. Lokalna uprava rado bi tu vidjela golf igrališta, jedan od prijedloga je da se objekti povežu s onima u Tuhelju, poglavito ako Hrvatski nogometni savez tamo bude gradio kamp. Mesic je obecao da ce i sam razgovarati s potencijalnim investitorima diljem Europe.

"Tvrdim da je investitora lako naci, ali se teško osloboditi birokratskih barijera. Njima je jednostavnije da ovo propada, da milijarde propadaju umjesto da se stave u funkciju", kazao je Mesic. Rekao je predsjednik i da je odgovornih za propadanje velikih objekata u Kumrovcu više, pri cemu ne dvoji da je dio odgovornosti i na onima koji su zbog nekih politickih razloga zazirali od Kumrovca. "Ne treba robovati nikakvim povijesnim klišejima", kazao je Mesic na kraju obilaska.

Na samom njegovom pocetku bio je još konkretniji konstatiravši da se od Kumrovca zaziralo i zbog cinjenice da je to rodno mjesto Josipa Broza Tita. "A zašto se ne bi ime Tita iskoristilo? Na kraju krajeva, gdje god dodem u svijetu, od Aljaske do Australije, pitaju me: 'Tito je bio Hrvat? Rodio se blizu Zagreba'", kazao je Mesic. Pritom je istaknuo i da je hrvatski narod spasio jedino antifašizam istaknuvši: "Da Hrvati nisu bili na strani antifašizma, što ovi ustašoidi ne mogu shvatiti, Hrvata bi nestalo".

Predsjednik je obišao i rodnu kucu Josipa Broza Tita, pred kojom su ga docekala djecica, ali ne s crvenim maramama oko vrata, vec onim žutim koje štite djecu u prometu. U knjigu dojmova u Titovoj kuci nije, medutim, pisao o osjecajima koji su ga proželi, vec je istaknuo: "Cestitam djelatnicima muzeja na trudu uloženom u održavanje objekta i eksponata".


Podijeli: Facebook Twiter