Trebamo graditi brodove, ali i zaradivati na njima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"U nekim stvarima moramo biti hladni, racionalni i proracunati u hrvatskom interesu", porucio je danas predsjednik SDP-a i premijer Zoran Milanovic na pocetku sjednice SDP-ovog Glavnog odbora koji raspravlja o unutarstranackim izborima. "Tako ja danas vidim socijaldemokraciju, vidim je kao cuvanje hrvatskog socijalnog modela", kazao je Milanovic.

Istaknuo je da je socijalni model u Hrvatskoj danas je ugrožen, a da njegova vlada, kada je rijec o brodogradilištima, o novim poslovnim modelima te o radnom zakonodavstvu brani, ali i ugrožava taj socijalni model.

"Mi smo odrasli uz more i na moru, imamo puno brodogradilišta, ta brodogradilišta zadnjih 20 godina nažalost stvaraju gubitke i za to je odgovorna vlast, svaka vlast. Nismo riješili problem, sada ga moramo riješiti", porucio je.

Opredjeljenje SDP-a i Vlade, istaknuo je Milanovic, jest da Hrvatska i dalje nastavi graditi kvalitetne velike brodove, "ali na njima se mora poceti zaradivati novac, ne smiju opterecivati našu platnu bilancu, ne smijemo gubiti na njima, mi iskljucivo na njima za sada gubimo". "Naš je zadatak da taj trend okrenemo. Rješavanje tog problema dopalo je nas socijaldemokrate, nikada teži zadatak", rekao je.

Milanovic je kazao kako ga boli kada ovih dana gleda ljude u privatnim tvrtkama koji prosvjeduju i štrajkaju, koji ne dobivaju place i prema kojima, istaknuo je, u Vladi s jedne moraju biti empaticni i sucutni, ali i odlucni i principijelni. "Moramo biti svjesni da je vlast odgovornost i teret, da moramo paziti da ne stvaramo presedane koji ce cijelu državu uciniti slabijom", porucio je.

Stoga je glavna zadaca, naglasio je, ocuvanje hrvatskog socijalnog modela, stvaranje konkurentnog gospodarstva te odredivanje prioriteta, posebno po ulasku u EU.

"Zašto? Ima nas samo 4,5 milijuna, ne znamo sve, nemamo novaca za sve, nemamo dovoljno ljudi za sve. Najteži zadatak je odrediti što je bitno, a što je nebitno. To je i za mene kao predsjednika vlade najteži posao", rekao je Milanovic.

Stranackim kolegama porucio je da ce ove godine na unutarstranackim izborima odlucivati o vodstvu stranke, isticuci da se SDP tu vec dokazao kao najdemokratskija hrvatska stranka. (Hina)

Stranacki izbori 12. svibnja i 2. lipnja

SDP ce unutarstranacku izbornu konvenciju održati 2. lipnja, odlucio je danas Glavni odbor stranke, koji je donio i odluku o raspisivanju neposrednih i tajnih izbora za predsjednika ili predsjednicu SDP-a za 12. svibnja. Svi clanovi stranke ce 12. svibnja neposredno birati predsjednika ili predsjednicu stranke po nacelu "jedan clan - jedan glas". Na izbornoj konvenciji 2. lipnja ce, pak, oko 2300 stranackih delegata birati potpredsjednike SDP-a te Predsjedništvo, novi sastav Glavnog odbora i nadzorno tijelo.


Podijeli: Facebook Twiter