Trebamo cvrste dokaze o Rockwoolu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Dok nemamo cvrstih dokaza o onecišcenju, kolikogod nam Rockwool smetao, sve ostaje na onom rekla-kazala", porucio je predsjednik picanskog vijeca Silvan Juran (IDS) na sinocnjoj sjednici. Izvijestio je da su iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo uzeli na analizu uzorke vode iz bunara te povrca u okolici tvornice kamene vune u Lugu. Po njemu, udruga Naša zemlja nije trebala izlaziti u javnost s nalazima vlaknastih tvari iz bunara buduci da analizu nisu obavile ovlaštene institucije.

"Nalaz inspekcije o nadzoru završenom u cetvrtak zasad je naš najbolji dokaz. Proizvodnja je istog trenutka trebala biti zaustavljena, a umjesto toga usuglašava se tehnološki proces", protumacio je Juran dopis Ministarstva zaštite okoliša, pristigao dva sata prije sjednice. U dopisu, naime, izmedu ostalog, birokratski piše: "Nakon utvrdenog cinjenicnog stanja po nadzoru u Rockwoolu, inspekcija zaštite okoliša naredila je zabranu korištenja neprimjerene sirovine za koju nema dokaza o mogucnosti ispunjavanja propisanih uvjeta vezano za vrijednosti emisija sumpornog dioksida". Pojednostavljeno, kako neslužbeno doznajemo, to znaci da iz Rockwoola tijekom nadzora inspekciji nisu mogli dokazati (nalazom ovlaštenog laboratorija) da koriste sirovine prema zakonskim standardima. Za uzimanje i analizu uzoraka - stoji u dopisu - inspekcija nije ovlaštena.

Iz ministarstva zahtjev Opcinskog vijeca za hitnim i bezuvjetnim prekidom rada tvornice (zbog "svakodnevnog onecišcenja okoliša") ocjenjuju neutemeljenim buduci da, kako je pojašnjeno, nije dokumentiran nalazom ovlaštene institucije. Opcina ce, odluceno je, odgovoriti ministarstvu, a usto ce od labinskog gradonacelnika Tulija Demetlike i župana Ivana Jakovcica zahtijevati da gradski Vodovod i Županija pomognu što brže riješiti vodoopskrbu za cijelu Picanštinu s obzirom na to da se pojedina sela snabdijevaju iz šterni.

Verdilijo Karlic (IDS), Doris Floricic (Akcija mladih) i Branko Ružic (nezavisna lista) primijetili su da se kasni s angažiranjem odvjetnickog tima. "Bez pravne pomoci zbog obimnog posla nece se napraviti ništa, a ostavljate i dojam da niste sigurni u to što radite", ustvrdio je Ružic. Juran je odgovorio da najprije žele prikupiti dokaze pa su vec kontaktirali talijanski, slovenski i domaci institut, a potom ukljuciti advokate. Procelnik Antun Bažon ocekuje pocetak razgovora s nezavisnim mjeriteljima kroz dva, odnosno cetiri tjedna. "Zakazale su sve nadležne institucije. Ocito smo preblagi. Trebali bismo svakodnevno biti pred županovim uredom", zakljucila je Božena Sucic iz Akcije mladih.


Podijeli: Facebook Twiter