Trebalo je to uciniti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vec i zbog slušatelja koji ga zadnjih tjedana imaju priliku cesto cuti u eteru domacih radiopostaja, možda je mudro tekst o povratnickom albumu pulske grupe Nola zapoceti njihovim aktualnim, drugim singlom "Do kraja". Naime, ova je pjesma trenutno na prvom mjestu domace liste Vip Music Cluba.



Kako je krenulo, a krenulo je velikim ljetnim hitom "Iznad oblaka", prijem i ocjena novog albuma Nole trajat ce podulje, iz singla u singl. Velika je to i zaslužena satisfakcija za ljubavni i autorski par Marijana i Gabrijelu Jelenic. Njih dvoje uspjelo je autorski i muzicki nadživjeti desetogodišnju pauzu, te u suvremenom produkcijskom ruhu podariti iskreno i cisto svjedocanstvo ljubavi. Zavjet je još prije 16 godina trajno zabilježen u njihovom najvecem hitu "Dio tebe", a svijet intime nadahnjuje baš sve pjesme Nole, pa tako i ovih 11 na novom albumu. Osim ocite potrebe šire publike za ljubavnom emocijom, "novi život" Nole veseli svakog dobronamjernog i objektivnog, pa i one izvan pop mainstreama koje ne dira njihov glazbeni izricaj, ni Gabrijelin glas.

Iako spora, balada "Do kraja" sjajnog je unutarnjeg tempa. Sjajan gitarski uvod i klavir (Leon Brenko je i klavirom i orguljama suvereno obojio cijeli album) prethode osobenoj, raskošnoj i autenticnoj Gabrijelinoj vokalnoj interpretaciji. Pjesma priziva atmosferu Norah Jones, ali tek žanrovski, dok Marijanov tekst (on je i tekstopisac i skladatelj), iako jednostavan, nije banalan, a ni pretenciozan. Premda, po osobnom sudu, mrvu sinteticka u snimljenom zvuku, Marijanova harmonika šlag je na kraju pjesme.

Pjesma je mudro strukturirana, a taj je uspješan aranžmanski model "što manje, to više" primijenjen i u pjesmi "Dan", kao i u minimalnom, ali senzibilnom izricaju vokala i klavira u pjesmi "Umorna".



Budu li mudri, Nolin ce treci singl biti "Zauvijek", pjesma koja odiše tradicijom talijanske kancone, dok topli refren zvuci kao da stiže s pozornica Sanrema, uz dugi originalan finale s klavirom i violinama. Finim cetkicama ritam drži Marco Quarantotto, uz etericne bas linije Davora Milovana. I u ovoj pjesmi, kao i na cijelom albumu, možda zbog "darežljive" pop forme, može se išcitati sva producentska vještina i razigranost Edija Cukerica. Nastavi li Nola uspješnu sing-po-singl promociju, cetvrti bi izbor, tamo u proljece, mogla biti razigranija pjesma "Bez tebe", koja nasljeduje zvuk promotivnog singla "Iznad oblaka".

Dobro je za Nolu i njene obožavatelje, ali i za sve druge bendove, što je javna televizija obnovila glazbenu emisiju po iskušanom receptu Hit Depoa. Time je obnovljena i nekad iznimno plodna videoprodukcija, koja nije samo gola vizualna podloga glazbi, vec i autonoman segment filmskog stvaralaštva. U tom smislu ne treba preskociti znacaj spota Matije Ferlina i glavne glumice Puljanke Dijane Vidušin u promociji Nolinog singla "Iznad oblaka".

Album u izdanju Menarta sadrži i bonus, multimedijalni CD s remasteriziranim starim hitovima iz 90-ih godina, videospotovima, fotografijama i tekstovima pjesama. Album je sniman u pulskim studijima Partyzan i Maridea; miksan je u studiju RSL u Novom Mestu, a mastering potpisuje priznati glazbeni strucnjak Fred Kevorkian iz New Yorka, koji je, izmedu ostalog, suradivao s Iggyjem Popom, Willieom Nelsonom i grupom The White Stripes.



Zakljucno, iskrena balada, suptilna interpretacija i primarni pop, ali i jazz izricaj ("Do kraja", "Zauvijek", "Umorna" i "Dan"), dobitna je kombinacija i orijentir bendu za buduce autorske projekte, ali i za promociju ovog albuma. Jer, brži rock, blues i country izricaji slabija su strana albuma, poput pjesama "Spavaj", "Kad" i "Ljubiš me", kojima ni produkcija ne olakšava šabloniziranost i preteški retro okov. Nasuprot tome, pažnju zaslužuje pjesma "Prozor", alternativna i tekstom i strukturom. Trebalo je ovaj album uciniti.


Podijeli: Facebook Twiter