Trebaju opstati općine koje znaju oploditi novac

Dr. sc. Marinko Škare (M. MIJOŠEK)
Dr. sc. Marinko Škare (M. MIJOŠEK)

Dr. sc. Marinko Škare, profesor na pulskom FET-u "Dr. Mijo Mirković", dobitnik državne nagrade za znanost za 2014. godinu, prošli je tjedan kao nezavisni ekonomski stručnjak, na poziv Mosta, sudjelovao u pregovorima sa SDP-om i HDZ-om o ekonomskom dijelu prijedloga reformi. Kao prioritet ističe nužnost osnivanja ekonomskog savjeta u uredu budućeg premijera koji bi vodio ekonomsku politiku Hrvatske.

- Bio bi to potpuni zaokret u vođenju ekonomske politike. Prošloga sam tjedna, kao nezavisni ekonomski stručnjak, sudjelovao u pregovorima oko programa reformi iz područja ekonomskih politika. Smatram da ekonomskom politikom možete upravljati samo ako imate makroekonomski model.

Dakle, moja je ideja postaviti jedan institucionalni sustav da bismo mogli upravljati ekonomijom. To znači da prvo morate uspostaviti ekonomski savjet koji će onda kreirati smjernice ekonomske politike. Hrvatska ima veliki problem s tzv. ekonomskim političkim ciklusima u kojima se gospodarstvo svake četiri, osam godina, mijenja kako se mijenja vlast. To izaziva velike strukturne promjene u gospodarstvu koje su negativne. Međutim, toga ne bi bilo ukoliko bi se formiralo tijelo poput ekonomskog savjeta, budući da bi se vlasti i premijeri mijenjali, ali bi smjernice ekonomske politike uvijek bile iste jer nema razloga mijenjati ekonomsku politiku ako je ispravna.

- Bi li funkcija savjeta bila samo savjetodavna ili bi savjet određivao mjere fiskalne i monetarne politike?

- Ovisi o tome kako se to bude definiralo. Moja je vizija da uloga ekonomskog savjeta ne bude samo savjetodavna, već puno jača. Bilo bi to koordinacijsko tijelo premijera i vlade za sva ekonomska pitanja i sudjelovao bi u procesu donošenja ekonomskih odluka premijera, ali i vlade u cjelini. Savjet bi određivao ciljanu inflaciju, tečajnu i monetarnu politiku... To mora biti nezavisno tijelo, sastavljeno od nezavisnih stručnjaka, najboljih iz svog područja. Važno je da odluke koje savjet predlaže u seriji ekonomske politike budu izvedene na temelju nekih konkretnih prijedloga i analiza, uz pomoć makroekonomskog modela. Jer, u nas se sve mjere ekonomske politike provode na principu pokušaja i pogrešaka.

- Među reformskim prijedlozima Mosta je i smanjenje broja lokalnih dužnosnika, teritorijalni preustroj države i reforma javne uprave. Podržavate li ove prijedloge i je li riječ o teško provedivim reformama?

- U tom dijelu nisam sudjelovao. Moj je stav uvijek isti, uvijek  ekonomski: općina, odnosno bilo koja razina lokalne uprave i samouprave koja je samodostatna i efikasna da može provoditi sve ono što joj je potrebno uz zadovoljavanje kriterija efikasnosti, nema razloga da bude ugašena. Trebalo bi uvesti kriterij da svaku kunu koju županija dobije na neki način mora oploditi putem projekata, porastom proizvodnje i zaposlenosti i da županije koje su u tome uspješne dobivaju najviše sredstava.

- Koristi li Istarska županija efikasno novac?

- Vjerujem da koristi. Ako uzmete u obzir ekonomske pokazatelje koje Istarska županija ima u odnosu na prosjek Hrvatske, ona je među najrazvijenijima, a to govori samo po sebi. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter