Trebaju li Trstu novi šoping centri?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tršcansko gradsko poglavarstvo razmišlja o izdavanju dozvola za izgradnju šest novih trgovackih centara na podrucju grada. Zanimanja, izgleda, ima na sve strane. Jedna je talijanska tvrtka, primjerice, spremna podici veliki trgovacki centar koji bi nudio sve u domeni nauticke opreme.

No, tršcanski gradonacelnik Roberto Dipiazza protivi se toj inicijativi clanova gradske vlade jer tvrdi da je kriza ducana u Trstu na vrhuncu pa nema smisla dodatno zagorcavati život trgovcima koji djeluju u samom tršcanskom središtu. Kad je nautika u pitanju poznato je da niz ducana postoji duž tršcanske rive i oko Ponterossa pa bi im veliki prodajni centar oduzeo i ono malo posla što je ostalo.

Plan o izgradnji šest novih prodajnih centara predvida iskorištavanje površine od trideset do cetrdeset tisuca kvadratnih metara, što je šest puta više od površine koju zauzima trgovacki centar Torri d'Europa. Iskreno, nije jasno kako se ti novi centri financiraju, primjerice trgovacki centar Monte d'Oro, koji je izgraden na samoj granici sa Slovenijom i koji je navodno izuzetno slabo posjecen jer ljudi imaju sve manje novca za trošenje.

Tršcani su pritisnuti ponudama velikih trgovackih mreža koje su, primjerice, vec doslovce opkolile glavni grad furlanijske pokrajine Udine, koji je zbog toga izgubio mrežu ducana u starogradskoj jezgri.


Podijeli: Facebook Twiter