Trebaju li nam društvene znanosti?

Uređenje nogostupa na raskrižju Rovinjske i Tartinijeve ulice (D. ŠTIFANIĆ)
Uređenje nogostupa na raskrižju Rovinjske i Tartinijeve ulice (D. ŠTIFANIĆ)

S početkom u 19 sati večeras u Dnevnom boravku Rojca održat će se tribina "Humanističke i društvene znanosti u suvremenom društvu", na kojoj će sudjelovati doc. dr. Irena Srdanović, mag. Anita Buhin, Sara Žerić i Robert Slacki. Moderator će biti Vedran Stanić.

U današnjem je društvu primjetan trend marginaliziranja humanističkih i društvenih znanosti i često se može čuti kako ove znanosti nisu profitabilne, kako nam danas više nisu potrebne, kako su zastarjele i slično. Tema je aktualna u svijetu i Hrvatskoj, posebno nakon posljednje ekonomske krize kada su financijska sredstva kojima su se financirale humanističke i društvene znanosti počela biti sve manja i manja.

Doc. dr. Irena Srdanović završila je preddiplomski studij japanskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu Sveučilišta u Beogradu. Magistrirala je na području lingvistike na Odjelu za opću i komparativnu lingvistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, a doktorski studij je završila na tokijskom tehnološkom sveučilištu u Japanu, a zatim na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani. Od 2015. godine osnovala je novi preddiplomski studij japanologije na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, gdje je trenutno zaposlena.

Mag. Anita Buhin završila je preddiplomski (2008.) i diplomski studij (2011.) povijesti i hrvatskog jezika i književnosti na pulskom sveučilištu, te diplomski studij srednjoeuropske povijesti na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti (2012.). Od 2013/14. na poslijediplomskom je doktorskom studiju na Europskom sveučilišnom institutu u Firenci. Vanjska je suradnica Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma.

Sara Žerić, sveučilišni prvostupnik povijesti završila je preddiplomski studij povijesti na pulskom sveučilištu i tajnica je Međunarodne udruga studenata povijesti. Robert Slacki, sveučilišni prvostupnik povijesti završio je preddiplomski studij povijesti na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter