Treba vjerovati i biti ustrajan

Đorđe Jandrić - 'Hrpa (galica)', 2001.
Đorđe Jandrić - 'Hrpa (galica)', 2001.

U sklopu redovitih mjesečnih tribina u pulskom Klubu hrvatskih književnika preksinoć je predstavljena knjiga Marije Sošić "Uvijek si uz mene". O knjizi su osim autorice govorili mons. Vilim Grbac te književna kritičarka i prevoditeljica mr. sc. Vanesa Begić. Prisutne je uvodno pozdravio dr. sc. Boris Domagoj Biletić, predsjednik Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika, koje je događaj organiziralo u sklopu programa "Predstavljamo naše članove".

Mr. sc. Vanesa Begić je Mariju Sošić opisala kao aktivnu promicateljicu kulturnog života u Istri koja kao učiteljica ima iza sebe više od 40 godina staža, oduvijek njeguje ljubav prema književnosti i domaćoj riječi, a autorica je i nekoliko slikovnica za djecu.

- "Uvijek si uz mene" podsjeća nas da su najvažniji osjećaji u nama i da te sitne trenutke radosti treba podijeliti s nekim. To je ono što nam treba ispunjavati srce, kaže mr. sc. Vanesa Begić napominjući da u knjizi nema kukanja nego postoji optimizam da treba vjerovati i biti ustrajan.

Knjiga je posvećena njenom bratu Pavlu Modrušanu, koji je vrlo mlad stradao u prometnoj nesreći, a o kojem piše i čija se fotografija nalazi na naslovnici. U knjizi se nalaze i fotografije iz obiteljskog albuma, te autoričine pjesme pisane čakavicom i književnim jezikom.

- Život se sastoji od malih stvari, događaja koje treba prepoznati i živjeti. Neovisno jesi li siromah ili nisi, znalo se što je poštenje, kaže mons. Vilim Grbac o ovoj knjizi za koju je napisao uvod. Spomenuo je majku o kojoj se govori u knjizi, ženu u crnom i osobu kojoj ništa nije ispod časti kada se radi o njenoj obitelji. Druga važna osoba je upravo Modrušan kojeg je Grbac imao prilike upoznati dok je Modrušan bio župnik u Lanišću pa premda je tamo bio kratko, ostavio je duboki trag.

- Mislim da knjiga može pomoći da stvorimo ljepši i bolji svijet, kaže mons. Grbac.

Marija Sošić kaže kako je odrastati bilo teško ali kao djeca su bili presretni jer je majka voljela čitati, znala je Preradovića, Šenou…

Zanimljivo da je upravo msgr. Božo Milanović zaslužan što je Marija Sošić otišla u učiteljsku školu, što je stvarno i željela dok je njena majka htjela da ide u trgovačku.

Autorica je sinoć čitala pjesme koje je objavila u ovoj knjizi kao i poeziju iz svojih prijašnjih zbirki.

Knjiga "Uvijek si uz mene" je objavljena u izdanju Udruge za očuvanje i promociju naslijeđa Dvegrajci - Kanfanar. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter