Treba ukinuti Pulu Non Stop

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"U odnosu na proracun za 2009., koji je bio predizborni, prijedlog proracuna za 2010. od 420 milijuna kuna mogao bi se nazvati realnijim i postizbornim", ustvrdila je na konferenciji za novinare u nedjelju predsjednica pulskog HDZ-a i vijecnica u Gradskom vijecu Lovorka Tomicic.

"Proracun je donekle uskladen s prihodima koji iznose 350 milijuna kuna, ali se preostalih 70 milijuna osigurava zaduživanjem. Naizgled je štedljiviji, ali se s pojedinih pozicija i dalje troši stihijski i neracionalno, što u konacnici rezultira proracunom koji u iducoj godini nece osigurati nikakve znacajnije promjene i pomake. I projekcije proracuna za 2011. i 2012. pokazuju da nece biti bitno drugacije. To znaci da dulje vrijeme ne možemo ocekivati nikakve pomake nabolje", rekla je Tomicic.

Smatra da se novac rasipa za intelektualne i osobne usluge ureda Grada (za što je planiran milijun kuna), intelektualne i osobne usluge Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu (1,2 milijuna), projekti od posebnog interesa za grad - Pula Non Stop (390 tisuca), usluge promidžbe i informiranja ureda Grada (milijun kuna) te provedbu studije energetske ucinkovitosti - javna rasvjeta (2,3 milijuna).

"Uputila sam zahtjev da mi se dostavi rašclamba stavke 'intelektualne usluge' za ovu godinu, uz obrazloženje za što je i kome isplacivan novac, ali odgovor još nisam dobila. Projekt Pula Non Stop trebalo bi posve ukinuti jer za njega je u ovoj godini izdvojeno oko 650 tisuca kuna, u iducoj se planira još 390 tisuca, a nije se pokazao korisnim za gradane i nema smisla s tim nastaviti. U uslugama promidžbe i informiranja spominje se pretplata na Istra news, novine koje su besplatne, pa o kojoj pretplati je rijec, kao i na Regional, novine koje više ne izlaze. Kada bi se samo za to umanjila stavka, više ne bismo govorili o milijun kuna. Iza "studije energetske ucinkovitosti" krije se, vjerovali ili ne, zamjena žarulja onim štedljivijim uz istovremenu zamjenu rasvjetnih stupova, ali se, u biti, radi o ugovoru potpisanom 2008. na 13,5 milijuna kuna s HEP-om, i zato je to svake godine znacajan iznos, dok se ne otplati sve. Medutim, zar treba raditi studiju o tome da štedne žarulje troše manje od obicnih? Ja mislim da ne", ustvrdila je Tomicic.

HDZ je dostavio amandmane u kojima traži da se novcem predvidenim za navedene stavke financira otvaranje javne kuhinje, natkrivanje gradskog teniskog terena na Bunarini, sanacija ograde i opremanje igralima djecjeg vrtica Veruda, palijativna skrb te dopunska materijalna zaštita stradalnika i sudionika Domovinskog rata.


Podijeli: Facebook Twiter