Treba ukinuti deviznu klauzulu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako su sindikati još pocetkom godine predali zahtjev Ustavnom sudu da se razmotri ukidanje devizne klauzule, kojom se bankama jamci stabilnost kredita koje su dali gradanima i gospodarstvu, do toga još nije došlo. Stoga se pitanje dokidanja devizne klauzule posljednjih dana sve više istice kao goruci problem koji je dodatno potaknut krizom rasta švicarskog franka, a u raspravu su se ukljucili i poznati ekonomisti te politicari. Sindikalni prijedlog, koji je formalno predložio HUS, a podržale sve druge sindikalne središnjice, još je pred sucima Ustavnog suda, koji bi o njemu trebali raspravljati kad se vrate s ljetnog odmora.

Problem devizne klauzule zaokuplja i sindikalnog lidera Krešmira Severa, koji objašnjava kako je jasno zbog cega je ona uvedena.

- Svjesni smo da je Hrvatska visoko eurizirana zemlja. Veliki dio štednje i kredita vezan je uz euro. Banke nam tvrde da su za posudbe koje su davale u Hrvatskoj od banaka majki dobivale devize pa su ih pretvarale u kune i gradanima potom posudivale kune. Tvrde da bi ukidanje devizne klauzule dovelo do problema jer su i oni u inozemstvu zaduženi u eurima. Ali, to je problem banaka s kojim se one moraju suociti. Kad bi sve doista bilo tako, onda bi kamata na takve kredite bila niska zato jer su vrijednošcu vezani uz euro, pa bi kamatna stopa trebala slijediti europsku kamatnu stopu, koja je znatno niža od naše.

ODLICNO ZARA?UJU NA KAMATAMA

- Kamate u hrvatskim bankama daleko su više nego u zemljama EU-a?


- Tako je, što znaci da banke zaraduju dvojako i imaju posebne kriterije. S jedne strane, cak su i kunski krediti vezani uz tecaj eura, a s druge strane sve je optereceno iznimno visokom kamatnom stopom. Banke imaju izrazito visok stupanj sigurnosti za plasman svojih kredita, dode li do deprecijacije tecaja, dok na kamatama koje su medu najvišim u Europi odlicno zaraduju.

- U tom ponašanju banaka treba tražiti razlog zbog kojeg sve sindikalne središnjice - u cemu ih posljednjih tjedana podržavaju ugledni ekonomisti - traže da Ustavni sud ukine deviznu klauzulu?


- Zbog svega toga, a narocito zbog ustavne odredbe kako je u Hrvatskoj zakonsko sredstvo placanja kuna, treba se ukinuti devizna klauzula. U Hrvatskoj to podržavaju svi sindikati jer smo svi svjesni teškoca o kojima govorim. No, imamo situaciju da kod nas banke posluju bez ikakvog rizika - osim rizika vracanja kredita, ali su i osigurane do krajnjih mjera preko preuzimanja nekretnina i jamaca. Devizna klauzula je apsolutni osigurac bankama, ali ona u Hrvatskoj nije potrebna. Nije potrebna jer je kuna niz godina stabilna, što je važno zbog vanjskog duga, ali i znaka suvereniteta zemlje. Sve dok Hrvatska ne postane clanica EU-a te dok se ne ude u eurozonu, devizna klauzula je posve nepotrebna. Treba je ukinuti i barem malo disperzirati razinu rizika izmedu dužnika i vjerovnika, odnosno gradana i banaka.

VALUTA U HRVATSKOJ JE KUNA

- Kamate ce, bez obzira na možebitnu odluku Ustavnog suda o ukidanju valutne klauzule, ostati previsoke?


- Ne smijemo zaboraviti da su kod nas kamate iznimno visoke, cak i u usporedbi sa zemljama koje imaju jednak kreditni rejting kao Hrvatska. Koristi se prigoda da razne kreditne agencije, koje daju rejting, svojim ocjenama zapravo napuhuju kamate. Banke su u prvih šest mjeseci ove godine na kamatama zaradile cak 17 posto više nego prije iako su banke u svijetu smanjivale kamate.

- Što ocekujete od Ustavnog suda u povodu sindikalnog zahtjeva za ukidanjem devizne klauzule?


- Bili smo uvjereni kako ce Ustavni sud donijeti odluku da je krizni porez neustavan pa nije jer cesto ide u ekstenzivna tumacenja zakona i propisa. Njihova svrha je da daju sud i ocijene je li nešto u skladu s Ustavom ili nije. Ali, oni daju razlicita tumacenja koja su "okruglo, pa na cošak", vidi se to iz odluke o zabrani okupljanja na Markovu trgu ili ukidanju zabrane rada trgovina nedjeljom.

Jasno je kako je valuta u Hrvatskoj kuna, a svi koji dižu kredite, na ruke su dobili eure ili franke. Dakle, treba ukinuti deviznu klauzulu, kad su vec kamate toliko velike, a osiguranja kredita iznimna. (Razgovarao Dubravko GRAKALIC)


Podijeli: Facebook Twiter