Treba smanjiti broj općina, gradova, agencija i ministarstava


- Nije problem koliko će trajati nečiji mandat, hoće li se smjenjivati gradonačelnika nakon neprihvaćanja proračuna ili obrnuto. Problem je taj što Hrvatska ima 567 jedinica lokalne samouprave, a 1990. godine imala je 100 skupština općina i četiri zajednice općina, istaknuo je nezavisni gradski vijećnik Damir Kajin na današnjoj konferenciji za novinare govoreći o nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

- Hrvatska je postala najbirokratiziranija država Europe. Ulaskom u Europsku uniju ne da je išla naprijed nego je pala na pretposljednje mjesto među članicama, a temeljni razlog toga je skupoća nadgradnje kako države, tako i lokalne samouprave. Treba smanjiti barem za pola broj ministarstava i agencija te za dvije trećine broj lokalnih samouprava. Samo to bi bila stvarna reforma, sve je drugo čista kozmetika, rekao je Kajin.

Nezavisni gradski vijećnik mišljenja je da niti jedan grad nije u većim problemima od Buzeta. Osvrnuo se na korigiranje kolektivnog ugovora u Cimosu uz komentar da se ipak nešto kreće iako niti taj kolektivni ugovor nije obećavajući jer ljudi će iz Cimosa i s Buzeštine i dalje odlaziti, a ono što smeta mnoge je što plaće u Cimos grupi nisu ujednačene.

- Druga stvar koja je naprosto frustrirajuća je da Grad Buzet još uvijek nema prostorni plan i sumnjam da će ga na Gradskom vijeću biti niti u listopadu. Zbog toga nema novih investicija, nema prodaje, nema kupnje, nema razvoja. Mislim da je tu glavni krivac Županija koja se prema Buzetu ponaša kao maćeha. Mi smo spremni podržati sve županijske projekte pa i one krajnje štetne kao što je Kaštijun jer smo svjesni da će odvoz smeća dramatično poskupiti, a oni nisu spremni dati zeleno svjetlo za prostorni plan navodno radi turističkih zona, istaknuo je Kajin. Nezavisni gradski vijećnik rekao je i da Istra ima i jedan politički problem kojeg potiče IDS, a to je politički progon zbog izgovorene riječi.

- Prvaci IDS-a me tuže zbog iznesene istine i traže naknadu za duševne boli. Niti jedan hrvatski kraj nije niže pao po tom pitanju od Istre, nigdje sloboda govora i medijske slobode nisu niže pale nego u Istri, rekao je Kajin. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter