Treba sacuvati dostojanstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Ivo Josipovic porucio je danas da i u prosvjednima treba sacuvati dignitet i dostojanstvo svih, kako onih koji prosvjeduju tako i onih protiv koga su prosvjedi usmjereni.

"Mislim da je to iznimno važno za demokratsku narav prosvjeda. Zato se zalažem i preporucam da prosvjedi budu demokratski i dostojanstveni", kazao je Josipovic na svecanosti otvorenja Medunarodnog judo seminara "Kodokan Kata" u Hrvatskom vojnom ucilištu "Petar Zrinski".

U tom svjetlu predsjednik je, na novinarsko pitanje, kazao da osuduje i napad na glasnogovornika vlade Mladena Pavica na kojega je sinoc u Vukovarskoj ulici jedan od prosvjednika pljunuo. "Iznimno je važno i za demokraciju, ali i za ono što neki prosvjednici ocekuju da prosvjedi budu mirni te da budu dostojanstveni i jasni u porukama koje šalju svima nama koji smo na dužnostima", rekao je Josipovic.

Ustvrdio je da poruke koje se s prosvjeda šalju nisu konzistentne. "Bilo je radikalno desnih poruka, antieuropskih dok je s druge strane bilo i proeuropskih poruka pa možda i pomaknutih na lijevu stranu. Ali bih rekao da je najveci broj prosvjednika ipak iz redova obicnih gradana koji nemaju neku posebnu ideološku obojenost nego žele naprosto dobro živjeti, žele raditi, žele za sebe i svoje obitelji zaraditi place i to je najvažnija poruka tih skupova", ocijenio je predsjednik.

Na pitanje da prokomentirati trend dolaska prosvjednika pred kuce politicara Josipovic je rekao da se uvijek zalagao za odvajanje privatne od javne sfere djelovanja. Kazao je da je na prosvjedima bilo i osobnih uvreda koje nisu primjereni demokratskom društvu.


Podijeli: Facebook Twiter