Treba revidirati ugovor s Vatikanom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krivci za slucaj porecke i pulske biskupije i imovine koju papinskom odlukom ta biskupija treba vratiti benediktincima, odnosno njihovoj tvrtki osnovanoj u Hrvatskoj, su i država i Crkva, konkretno biskup Ivan Milovan, a pogrešne je poteze u cijelom slucaju vukao i papa, smatra don Ivan Grubišic. Cijeli ce slucaj završiti tako što ce na kraju to narod platiti, a Benedikt XVI. nece povuci svoj potpis s odluke kojom se traži djelomicno, a ne potpuno obeštecenje.

- Papa nece povuci svoj potpis. Za to nema nikakve šanse i u tome me iznenaduje reakcija hrvatske države i predstavnika vlasti, kazao je Grubišic. U tome što je biskup Ivan Milovan bio u Banskim dvorima i na Pantovcaku vidi da ce narod na kraju sve platiti jer je vjerojatno zahtjev za financijsku pomoc razlog za biskupov posjet tim adresama.

Nije trebala arbitraža

Krivci za nastalo stanje su brojni, a krivnje ima na svim stranama. Kriva je država koja je dala biskupiji nešto što joj nije mogla dati, ali je kriv i biskup Milovan koji je prihvatio imovinu koju nikako nije smio prihvatiti.

- Ta imovina nije pripadala Crkvi, odnosno biskupiji. Ona je bila samostansko vlasništvo, dakle vlasništvo reda benediktinaca. To se nije smjelo prihvatiti, biskup je pogriješio kad je tu imovinu prihvatio, a morao je znati da je rijec o samostanskom vlasništvu koje ne pripada biskupiji. Ona se ne može uknjižiti na samostansko vlasništvo, pojasnio je Grubišic.

Smatra da ta imovina treba pripasti benediktincima, ali u Hrvatskoj, a ne Italiji. To je imovina reda koji postoji u Hrvatskoj, a taj teritorij je hrvatski, a ne kao nekada, talijanski, navodi Grubišic.

Pogreške nalazi i u Vatikanu koji je više trebao koristiti svoju diplomaciju i odnose s Hrvatskom biskupskom konferencijom. Smatra da Papa cijeli slucaj nije trebao slati na arbitražu i sazivati posebnu Kardinalsku komisiju nego slucaj poslati na crkveni sud.

Grubišic je prokomentirao i ulogu kardinala Josipa Bozanica, clana komisije, a kojega se posljednjih dana zbog toga proziva u javnosti.

- On je bio clan komisije, odluku nije potpisao, a bez dogovora komisije ne može davati izjave. Što se tice Bozanica, mislim da je branio pravni poredak više nego što mnogi ljudi misle, rekao je Grubišic i dodao da nikakva revizija Osimskih sporazuma ne dolazi u obzir jer to nitko ne želi.

Promjena okolnosti

Cijela prica Grubišicu pokazuje koliko je Crkva ovisna o državi kad je rijec o imovini i imovinskim pitanjima. Zbog toga smatra da ugovore s Vatikanom treba revidirati. Upozorio je da u svim ugovorima piše da se oni mogu mijenjati kad se promijene okolnosti.

One su se itekako promijenile otkako su ugovori potpisani, Hrvatska je u dubokoj ekonomskoj krizi, a Crkva mora dobivati ono što u ugovorima piše što, uz ostalo, Crkvu financijski cini ovisnom. To izdvajanje je i veliko opterecenje za porezne obveznike, a Crkva taj novac troši netransparentno i ne polaže racune. Upravo ta promjena ekonomskih prilika dovoljan je razlog za reviziju ugovora, zakljucio je don Ivan Grubišic. (T. PONOŠ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter