Treba pisati o užasima dana, ne o događajima dana

S Tomislavom Markovićem razgovarao je Neven Ušumović (D. ŠIŠOVIĆ)
S Tomislavom Markovićem razgovarao je Neven Ušumović (D. ŠIŠOVIĆ)

- On je pjesnik, satiričar, kolumnist, novinar, svestrani aktivist u književnom, medijskom i kulturnom polju, tako je moderator Neven Ušumović predstavio beogradskog književnika Tomislava Markovića na njegovu druženju s pazinskom publikom u Kući za pisce. Trenutno svoj angažman Marković izražava pišući za portal e-Novine, što je medij stilom blizak negdašnjem Feral Tribuneu.

"Druga strana"

- Rijetko se u to doba moglo pročitati nešto slobodnomisleći, pogotovo satirički, rekao je Marković o nastanku ovog u Srbiji vrlo popularnog medija, a posebno ga je motivirao naputak urednika Petra Lukovića: "Piši što hoćeš, ali ne smije se čuti druga strana, jer ona ionako drži 99 posto medijskog prostora".

Ta "druga strana", protiv koje je Marković s velikim brojem istomišljenika angažiran u svome stvaralaštvu i javnim nastupima, je nacionalistička i ratnohuškačka klika koja osim u političkom i medijskom prostoru želi dominirati i na srpskoj književnoj sceni. Knjige koje takva scena producira "nemaju veze s književnošću, ali ispunjavaju neke druge potrebe u srpskom društvu", takvi su pisci, smatra Marković, "suradnici masovnih ubojica, a to nije nešto što se pod književnošću obično podrazumijeva".

Osobni antiratni i antinacionalistički angažman kod Markovićevog je književnog stvaralaštva najistaknutiji u njegovoj poeziji, za koju on sam kaže: "Moja poezija se bavi skrivenom stvarnošću, zakopanom u masovnim i medijskim grobnicama i pruža otpor tvrdnjama da se takvo što nije dogodilo". U takvom književnom naporu nije osamljen, jer kako je rekao, u Srbiji je sve više mladih ljudi svjesno da je "otkako je nestao socijalizam Srbija krenula u ratove, napravila masovne zločine i ne kaje se zbog toga" i sve više mladih pisaca upravo o tome piše, dakle "ne o događajima dana, nego o užasima dana, jer ne možete se praviti ludi, trebate pratiti znakove vremena".

Žestoki stihovi

Tomislav Marković je kao ilustraciju ovih svojih misli pročitao i nekoliko pjesama iz svoje posljednje zbirke "Čovek zeva posle rata", među kojima je i jedna simptomatičnog naslova "In memoriam književnosti, ubijenoj u ratu". Njegove žestoke stihove čak uglazbljuje i na sceni izvodi beogradska grupa Ah, Ahilej.

Od svojih budućih projekata, na kojima radi i boraveći tijekom studenog u pazinskoj Kući za pisce, Marković je najavio "Rečnik paraknjiževnih termina" u kome namjerava raskrinkati retoriku obrazloženja književnih nagrada, zatim "Ravnogorsku čitanku" u kome će mu kao građa za satiričku interpretaciju poslužiti dokumentacija o četnicima u Drugom svjetskom ratu; radi i na jednom dramskom tekstu, te na nekoliko parodija. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter