Treba osmisliti program financijske pomoci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezavisna lista Plinija Cuccurina je na posljednjoj, kao i na prethodne dvije sjednice pulskog Gradskog vijeca, na kojoj su se razmatrala prošlogodišnja poslovanja trgovackih društava u vlasništvu Grada te upravnih tijela, inzistirala na odgovoru zašto se u potpunosti ne primjenjuje prirucnik o kakvoci grada, odnosno zašto se ne mjeri zadovoljstvo gradana radom uprave, javnih ustanova i trgovackih društava.

"Buduci da nismo dobili kvalitetan odgovor, bili smo suzdržani po pitanju prihvacanja izvješca o radu. Suština mjerenja je da komuniciraju s gradanima i da dobiju povratnu informaciju o njihovom zadovoljstvu, a ne neko propitkivanje raspoloženja vezano uz izbore ili stranacku preferenciju", rekao je na presici Bruno Nefat, predsjednik Kluba vijecnika Nezavisne liste Plinija Cuccurina u pulskom vijecu.

Govoreci o izvještajima pohvalio je nastojanja za uštedama objedinjavanjem javnih nabava, ali je ustvrdio da neka trgovacka društva i dalje pojedinacno provode postupke za neke vrste roba i usluga što još uvijek nije sustav ocišcen od klijentelistickog odnosa.

Takoder, ustvrdio je da sva poduzeca u prvi plan guraju održavanje likvidnosti iako imaju pad u izvornim prihodima, odnosno od djelatnosti za koje su i osnovana, te naglasio da je nužno izbalansirati kvalitetu usluge i naplatu tih usluga od gradana.

Gradskim celnicima predložio je tri mjere da bi rezultati na kraju 2010. bili bolji te izdvojio objedinjavanje pracenja stanja dugovanja gradana i gospodarskih subjekata putem jedinstvenog softvera radi kvalitetnije komunikacije s osobama koje imaju financijske probleme, potom angažman i koordinaciju službe za zastupanje grada sa službama koje se bave naplatom potraživanja u trgovackim društvima te osmišljavanje programa financijske pomoci, zajedno sa zainteresiranim bankama, onima koji imaju probleme s tokom novca i ispunjavanjem obaveza.

Osvrnuvši se na izgradnju škole na Velom Vrhu i novih gotovo 9 milijuna kuna za nepredvidene radove, Nefat je rekao da se moglo potrošiti pola tog novca, a ostatak usmjeriti na podrucnu školu u Štinjanu.

Ustvrdio je da su se na Velom Vrhu postavili standardi koje nece dostici niti jedna druga škola u Puli, što nije u redu prema djeci iz drugih dijelova grada, a da je nova škola od samog pocetka bila preskupa, ne zbog projektanta, koji je samo odradio svoj posao najbolje što je znao, vec zbog toga što Grad kao investitor nije postavio gornju granicu do koje je projekt mogao isfinancirati, stoga ni projektant nije imao granica.


Podijeli: Facebook Twiter