Treba nauciti pišati u vjetar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Došao sam ovamo jer me zvao Pekica. Nisam mogao doci u subotu jer tada sa svojom ženom gubim dane po Mladinskom kulturnom centru. Uz to da budem precizan, koncizan i po prilici duhovit, došao sam i zbog novaca", objasnio je Marko Brecelj voditelju Mariu Bencicu na pocetku novog izdanja Grill peace uniteda koje se u petak održalo u konobi Ferlini u Savicenti.

Marko Brecelj, glazbena legenda i nekadašnji clan kultnog sastava Buldožer, na ovo izdanje Grilla došao je zapravo u svojstvu instruktora, pa iako tijekom razgovora i nije bio previše konkretan, ipak je na upit Maria Bencica publici dao precizne instrukcije koje se ticu situacije u društvu, kako u Sloveniji, tako i u Hrvatskoj.

"Jedino što ja mogu je instruirati vas kako da pišate prema vjetru. Prvo pravilo je da moraš biti duboko skrenut i abnormalan, a drugo je da od toga ne ocekuješ nikakve rezultate", kazao je Brecelj.

Možda bi se nekima moglo uciniti kako se radi o pomalo pesimisticnom pogledu na današnju društvenu situaciju, no ovo je videnje vjerojatno u skladu s Breceljevom karakterizacijom njegovog Društva prijatelja zmernega napredka iz Kopra za koje je rekao da je to vjerska zajednica nade bez razloga.

"Nadolazeca situacija medu mladim generacijama je dramaticna, mladi gube stvaralacku snagu. Ipak, sve što više idem prema jugoistoku susrecem manje oštecene ljude nego na zapadu", rekao je Brecelj koji je, prema vlastitim rijecima, u slovenskom ministarstvu kulture priznat kao meki terorist performerske škole u sklopu koje ce uskoro putovati u Srbiju, kako bi tamo izucavao utjecaj ratne akcije na sfere društva.



Ostatak razgovora protekao je u skakanju s teme na temu, od pušenja hašiša na Opatijskom festivalu, preko Breceljevog susreta s Arsenom Dedicem u Kopru, pa do Domovinskog rata, maloljetnickog nasilja i facebooka za kojeg je Brecelj rekao da ga “ima svaka seljacina, cak i jedan bivši Titov gardist koji do 17. godine nije imao niti cipele“.

"Prizorišta neovisna od kapitala i vlasti su buducnost. Eto, Šikuti machine su takoder vrata u sutra kamo se može pobjeci od Big Brothera, MTV-a i popa. Na prostorima gdje postoje takva prizorišta nestaje radikalna i usko usmjerena mladež", dodao je Brecelj za kraj.

Nakon razgovora, Grill se nastavio nastupom Noela Šurana i Zorana Karlica koji su pjevali “na tanko i debelo“, a za gastro dio veceri pobrinuli su se kuhari Dino i Rino koji su za ovu prigodu okupljene pocastili odojkom i ukusnim umakom od gljiva.


Podijeli: Facebook Twiter