Treba nas zabrinuti rastući parapolitički populizam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nino Raspudić, profesor na katedri za talijansku književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, široj je javnosti poznat kao intelektualac, čest gost TV-emisija, koji je uvijek spreman govoriti o bilo kojoj temi relevantnoj za društvo u kojem živimo.

Raspudić je jedan od predstavnika novog vala hrvatskih intelektualaca (poput Srećka Horvata i Marka Pogačara) koji svojim konstantnim angažmanom, budnim okom i čistim razumom pokušavaju korektno i konkretno opisati i komentirati sadašnjost i sve njene zamke.

Rođen je u Mostaru 3. studenog 1975. godine, osnovnu školu završio je u rodnom gradu, a maturirao je u Trevisu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1999. godine diplomirao je filozofiju i talijanski jezik i književnost. Puljani su Raspudića mogli upoznati na Sajmu knjige u Istri kada je na njemu gostovao Umberto Eco čiju je stručnu knjigu "Otprilike isto" i preveo.

Široj je javnosti postao poznat podizanjem spomenika Bruceu Leeju u Mostaru, kao univerzalnom simbolu borbe za pravdu i dostojanstvo.

Zbog širokog raspona tema kojima se bavi, Raspudić je odličan sugovornik i rado viđen gost raznih manifestacija pa je trebao sudjelovati i na nedavno održanim 10. pulskim danima eseja, čija je tema bila "Političari i politika", kada je trebao predstaviti svoj rad na temu "Gleda te u oči i ...: Percepcija političara u Hrvatskoj".

- Kakva je po vama percepcija političara, ali i politike u Hrvatskoj?

- Percepcija je izrazito negativna, pri čemu kao izrazito zabrinjavajuću vidim činjenicu da se sve trpa u isti koš te da se bavljenje politikom kao takvom a priori smatra nečim nečasnim. No tko će se baviti javnim poslovima ako ne političari? Stajalište koje unaprijed odbacuje politiku i političare kao nešto nedostojno vodi u idiotizam ili diktaturu. Rastući parapolitički populizam stoga vidim kao vrlo zabrinjavajuću tendenciju.

- Kako komentirate zadnju aferu prisluškivanja i političku reakciju na nju na relaciji Josipović - Milanović - Karamarko?

- Ne volim špekulirati o stvarima u koje nemam dovoljan uvid, a oko zadnje afere je malo toga jasno. Sigurno je to da neke stvari unutar sistema ne funkcioniraju kako treba, da smjena do koje je došlo nije argumentirana javnosti, da se ne poštuju procedure, da informacije cure i da će cijela priča, po svemu sudeći, imati i nastavak. Vodi se neka vrsta obavještajno-medijskog sukoba, a da je situacija vrlo ozbiljna svjedoči i iznenadna zajednička konferencija predsjednika i premijera na kojoj smo saznali da je, eto, sve u redu i da nije bilo kršenja zakona. S druge strane, predsjednik HDZ-a vjerojatno dobiva informacije puno ranije nego ostatak javnosti. U pozadini cijele priče traje i medijski rat, iznosi se prljavo rublje koje se dugo čuvalo u rezervi. Ukratko, očekuju nas zanimljivi tjedni i mjeseci. (piše B. VINCEK; snimio N. REBERŠAK)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter