Treba nam svijet u našim bojama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novigradska kino dvorana u subotu je odisala snažnim emocijama, pozitivnom energijom i zajedništvom – naime, održalo se premijerno koncertno predstavljanje albuma "Dok plačeš i smiješ se" novigradske grupe Vervet. Publika je do posljednjeg mjesta ispunila kino dvoranu, što najbolje svjedoči o statusu grupe Vervet u Novigradu – naime, frontman grupe Vervet, Denis Makin, gitarist, pjevač, skladatelj i tekstopisac, neizostavni je akter brojnih zbivanja u Novigradu i spiritus movens, a između ostalog je i organizator nadaleko poznatog novigradskog festivala Parkfest.

Brojni kreativci

Grupa Vervet pod vodstvom Denisa Makina djeluje već desetljeće i pol, a konkretni rad na albumu prvijencu počeo je prije dvije godine, kad se nakon brojnih izmjena članova ustalila postava benda, te danas grupu čine klavijaturist Dušan Prosen, basistica Tea Tidić i bubnjar Marco Mattietti. Autor svih pjesama i tekstova je Denis Makin, a na albumu se nalazi ukupno 11 pjesama blues rock izričaja na hrvatskom jeziku. No priča o grupi Vervet osim samih članova benda uključuje mnoge kreativce, većinom iz Novigrada, i svi oni su uključeni u stvaranje albuma, a većina njih je nastupila i na subotnjem koncertu u novigradskoj kino dvorani. To su multiinstrumentalist Leo Anđelković, koji je snimio i producirao album, zatim Davor Hačić, Davor Luk, Franko Puhalj, Robert Hill, Željko Kmet, Danijel Makin, Aleksandar Čakalo, Mladen Krt Kiki, Stelio Pauletić Paul i Predrag Stojčević Peđa, zbor Osnovne škole Novigrad – Cittanova koji je uvježbala profesorica Nataša Blašković.

Koncertnu večer započeo je Davor Hačić, koji je publiku uveo u priču o Vervetu citirajući stihove iz raznih pjesama s njihova albuma prvijenca, koje je skladno i poetski spojio u jednu cjelinu. Bila je to savršena uvertira u glazbenu priču satkanu od stihova Denisa Makina u pjesmama Verveta, a uz brojne goste iz Novigrada, na pozornici su se Vervetu pridružili i gosti koji su sudjelovali na snimanju albuma – to su Davorin Bogović, prvi pjevač Prljavog kazališta, Zoran Čalić koji je svirao u grupi Majke, Peter Lovšin koji je predvodio Pankrte, koji su izveli i nekoliko skladbi iz vlastitog opusa, a bendu se pridružila i brass sekcija – trubač Zvonimir Bajević, trombonist Marin Ferketin i saksofonist Mario Bočić.

Premijera spota

Ovaj koncertni spektakl uveličan je i premijerom spota za pjesmu "Dobar dan", koji je ujedno i najavni singl s albuma, a režiju spota potpisuje međunarodno priznata novigradska umjetnica Dragana Sapanjoš, dok je snimatelj Danilo Caković Caki. Sapanjoš je ujedno zaslužna za vizualnu priču subotnjeg koncerta – naime, spot je sniman kao "action painting", gdje su članovi benda na svečanoj večeri snimani iz ptičje perspektive. Sve što se zbiva tijekom te večere – ostaci hrane, proliveno piće i ostalo – ostaje zabilježeno na stolnjaku koji je u konačnici, na kraju spota, poput slikarskog platna oslikano spontanom interakcijom članova benda. I upravo taj stolnjak naslovnica je albuma novog albuma Verveta, a i za samog koncerta, ispred pozornice, za čiju je dekoraciju također bila zadužena Sapanjoš, bio je postavljen stol kao i stolnjak iz spota za pjesmu "Dobar dan".

Iako je to bio prvi koncert ikad gdje je grupa Vervet predstavila vlastite pjesme, brojna publika u novigradskoj kino dvorani već je itekako dobro znala pjesme – poput "Svijet u našim bojama" kada  je složno pjevala uz zbor Osnovne škole Novigrad – Cittanova, ili pak pjesme "Dobar dan" ili "Perigeja". Jer, Vervet je bend neraskidivo vezan za brojne kreativce kao i ljubitelje glazbe u Novigradu, i mnogi su redovno posjećivali probe ovog sastava te već od tuda znaju pjesme. Također, novigradska kino dvorana nije slučajno odabrana za ovaj premijerni koncert – naime, bend upravo na toj pozornici redovno ima probe, a i spot za pjesmu "Dobar dan" je sniman na istoj pozornici.

Ovacije publike

Valja spomenuti i da se na koncertu pojavila i grupica fanova s majicama "Vervet fan club".

Publika je ovacijama ispratila glazbenike, a večer nabijena emocijama nastavila se do kasno u noć u znaku prijateljskog druženja i pozitive. Vervet su pak svojom glazbom i energijom koju su servirali s pozornice poručili da beskompromisno vjeruju u svoju glazbu, sviraju je iskreno i s dušom, a najbolji dokaz tomu jest brojna publika koja je za održani koncert imala samo riječi hvale. (Mladen RADIĆ, snimio Neven GERENČIR)


Podijeli: Facebook Twiter