Treba li vratiti pranje zuba u vrtiće?

(R. ŠUVAR/CROPIX)
(R. ŠUVAR/CROPIX)

Učenik šestog razreda osnovne škole u Hrvatskoj u prosjeku ima šest do sedam nezdravih zubi, a njegov vršnjak iz Skandinavije niti jedan. Upravo je zbog ovog alarmantnog podatka Hrvatska komora dentalne medicine, predvođena dr. Miroslavom Sikorom, pokrenula inicijativu za vraćanjem obveznoga pranja zuba u vrtiće, a nju su nedavno deklarativno podržali i ministri obrazovanja i zdravlja.

Mališani u vrtićima nakon doručka i ručka ne peru zube, a glavni razlozi za to su nepostojanje dovoljno mjesta (ormarića) gdje bi se čuvale četkice te manjak teta koje bi ih u tome nadgledale.

- Kojagod da je isprika za nepranje zuba u vrtiću - loša je. Dijete doista mora imati svoj maleni ormarić za četkicu i čašu, ali to je, koliko smo izračunali za naših 2.300 mališana u osječkim vrtićima, izdatak od oko 60 tisuća kuna, veli nam Sikora. U Osijeku je ovaj projekt dobio gradonačelnikovu potporu.

Kakva je situacija u našim vrtićima upitali smo ravnateljicu Dječjih vrtića Pula Marizu Kovačević.

- U Dječjim vrtićima Pula osamdesetih godina bilo je organizirano pranje zuba djece… no, osim pozitivnih učinaka uočeni su i neki osjetljivi aspekti oko pravilne higijenske manipulacije velikim brojem dječjih četkica i čaša. Zbog nemogućnosti potpunog uvida u epidemiološku sliku zdravlja djece te osjetljivosti te problematike, a uz konzultaciju s pedijatrima, stomatolozima i nadležnim službama iz Zavoda za javno zdravstvo djeca danas zube peru u roditeljskom domu, ali ne više u vrtićima, veli Kovačević.

Danas, veli ravnateljica, u vrtićima zdravstvene voditeljice i odgajateljice intenzivno provode zdravstveni odgoj koji obuhvaća i skrb o zdravlju zubi. (B. PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter