Treba imati šuga za nositi fuže

Morena Sinčić
Morena Sinčić

Svatko, dobro možda i ne baš svatko, može praviti fuže, ali ih zato svatko ne može nositi, jer treba imati šuga za staviti fuž na glavu, oko vrata, na rever, uho... I Morena Sinčić pokazuje fuže na kosi, odnosno ukosnice. Fantastično, istarski fuž kao nakit, gastro nakit... Toliko je efektan da bi ga pojeo. Ali ne može se, jer je napravljen od fimo-mase i spužve. I za razliku od pravih fuža, koji se kuhaju, ovi se peku u Moreninoj kuhinji, koja okićena božićnim lampicama miriše na čaj od kadulje, klinčića i džumbira i krcata fužima, djeluje poput neke radionice iz bajke.

Kao da nije sa ovoga svijeta, njezina kreativna dimenzija i ne čudi, jer Morena je od onih ljudi za koje, ako u rječniku ili na googleu potražite nešto poput "svestrani kreativac", moglo bi vam se dogoditi da pronađete njezino ime, jer sve što zaokupi njezinu maštu, a ona je velika, kreativno uobliči u nešto opipljivo i stvarno.

Morena trenutno radi kao spikerica na Radio Puli, crta ilustracije, piše priče za djecu i peče fuže za kojima su baš svi poludjeli. Ali to je više od hrane, više od fuža kaže Morena. Priča o fužima je zapravo "To Nina", projekt koji je nastao prije 15-ak godina kada je Morena htjela pokrenuti časopis za uređenje eksterijera i interijera na području Istarske županije ali, iako je projekt bila podržala županija, problem je bio u grafičkom uređenju kojeg Morena nikako nije mogla pronaći.

"To Nina je zapravo izmišljeni lik, kao Djed Mraz. Kao dizajn odnedavno je zaštićena u državnom Zavodu za intelektualno vlasništvo. To Nina trenutno izrađuje te ukrasne predmete, kaže Morena i potvrđuje dojam sa početka teksta o radionici koja je kao iz bajke.

"Čim sam krenula, svi su poludjeli za fužima", kaže Morena i ljubitelje fuža naziva fužisti, a pokret fužizam. Fužista je sve više, glumac Rade Šerbedžija ima ukosnice, a leptir mašni ili, kako ih Morena zove „fužni“, neće odoljeti ni jedan hipster. A tek rajfovi ili obruči za kosu? Pa fuž je postao zamjena za mašnu. Zapravo to je redizajnirana mašna na istarski način. (Lara BAGAR, foto Borjan RADOLOVIĆ)

Fuži na humanitarnoj aukciji u Svetim srcima

Originalnost fuža kao nakita prepoznale su i vodeće županijske kulturne institucije, tako da će se fuži u četvrtak prodavati na humanitarnoj umjetničkoj aukciji "Sve najbolje/Tanti auguri II" u Svetim srcima. Projekt je podržala Istarska županija, Istarska kulturna agencija (IKA), Muzej suvremene umjetnosti Istre, Muzej Lapidarium Novigrad i Arheološki muzej Istre. Fuž u velikoj kuglici? Idelan dar za pod bor i originalan ukras za na bor.

OPŠIRNIJE U NEDJELJNOM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter