Treba im hektar zemlje po kravi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bio Adria iz Cepica, najveca istarska farma krava, nedavno je iz Njemacke uvezla 99 steonih junica holštajn za mužnju i rasplod pa trenutno broji 640 grla stoke, doznajemo od vlasnika i direktora Vladimira Licula. U posljednjih šest mjeseci ova tvrtka dnevno proizvodi prosjecno pet tisuca litara mlijeka, a u dvije godine rada klaonicama je isporucila 106 tona mesa.

Zapošljava 14 radnika te još toliko njih indirektno kroz popratne djelatnosti, tvrdi Licul, iseljenik koji živi na relaciji Cepic - Caracas (Venezuela).

- Da bismo rentabilno poslovali, morali bismo raditi s barem 80 posto kapaciteta i proizvoditi najmanje 90 posto hrane, a sada iz vlastitog uzgoja namirujemo 40 posto potreba, naglašava.

Vec je napominjao da u konacnici planira maksimalnu iskoristivost kompleksa staja: držanje 600 muznih krava te još toliko teladi i junadi, odnosno proizvodnju od 15 do 17 tisuca litara mlijeka dnevno, što bi servisiralo 40 radnika. Nekretnine ugasle farme kupio je, podsjetimo, prije oko šest godina sa suvlasnikom tvrtke i rodakom Milanom Liculom (takoder iseljenikom, koji živi u New Yorku) od Opcine Kršan za 2,5 milijuna kuna.

Licul se znao žaliti da njegova farma, iako drži više od 70 posto goveda u opcini, raspolaže sa svega pet posto obradive zemlje. Isticao je, naime, da Bio Adria u zakupu ima 56 hektara (na koje ima poticaje) te još 100 kroz "poslovnu suradnju" za usjeve kukuruza, jecma, soje, žitarica, djeteline i ljulja.

Otezanje s rješavanjem te po farmera najvece glavobolje koci, kako primjecuje, ponajprije birokratizirana država. Ipak, Opcina je konacno pred raspisivanjem natjecaja za zakup 290 hektara poljoprivrednog zemljišta (22 cestice) u državnom vlasništvu u Cepickom polju.

- Hrvatska je potopljena sa zakonima, propisima i regulacijama. Opcini Kršan za pokrenuti taj natjecaj treba more papira i suglasnosti. Tu smo mi nemocni. Prema preporuci poreckog Instituta za poljoprivredu, lokalna samouprava našoj farmi može dati najviše 300 hektara oranica u zakup pa cemo u najboljem slucaju dobiti 244 hektara. Za naše uvjete, racunamo li poplave i suše u Cepicu, trebao bi nam hektar zemlje po kravi. Oranica ima dovoljno, jedini je problem što se ne koriste namjenski, objašnjava Licul.

U kupnju farme, njeno uredenje i opremanje Liculovi su dosad uložili, tvrdi direktor, oko šest milijuna eura. "Ne znam znadu li u županijskom odjelu za poljoprivredu uopce da smo živi jer nas do danas nisu posjetili", zakljucuje Licul.
(Igor RADIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter