Trčanje za pomoć najsiromašnijima

Na Ribarskoj kolibi održana humanitarna utrka "Pula zajedno" (D. MEMEDOVIĆ)
Na Ribarskoj kolibi održana humanitarna utrka "Pula zajedno" (D. MEMEDOVIĆ)

Jučer je u organizaciji mladih s Velog Vrha "Giro di Monte Grande", humanitarne udruge "Pokloni mi budućnost" u suradnji s humanitarnom udrugom "Naš san njihov osmijeh", održana humanitarna utrka pod nazivom "Pula zajedno". Gotovo 300-tinjak natjecatelja različitog uzrasta, od najmlađih do najstarijih, natjecalo se u četiri utrke praćeni brojnim navijačima, uglavnom rodbinom najmlađih i prijateljima. Najmlađi iz Udruge za sport i rekreaciju "Pčelica" natjecali su se u utrci izvan konkurencije, neki na biciklima, neki u naručju svojih mama ili držeći mame i i tate za ruku, a svi su u konačnici bili pobjednici.

Velik odaziv

Potom je startala utrka od kilometra za učenike prvih i drugih razreda osnovne škole. U neizvjesnoj borbi do samoga kraja u konačnici su najbolji među dječacima bili Toni Geršić, Leo Privrat i Damjan Gerlić, a među djevojčicama Lara Pavić, Lucija Konović i Jelena Bojović. Potom je startala i druga dječja utrka, također u dužini od jednog kilometra, ali za uzrast trećih i četvrtih razreda osnovne škole. Među dječacima prva tri mjesta pripala su Marku Vodopiji, Goranu Gerliću i Neu Grbinu, dok je među djevojčicama najbolja bila Rebecca Scoria, drugo mjesto osvojila je Marija Jeromela, a treće Darija Mladenović.

Za glavnu 5,6 kilometara dugu utrku prijavile su se čak 204 osobe koje su morale biti starije od 18 godina. Stazu je najbrže prošao ... Valja napomenuti da su duž staze volonteri držali transparente s porukama podrške, prijateljstva, ljubavi i mira.

U zabavnom dijelu programa, brojne posjetitelje zabavljale su pulske mažoretkinje, Puhački orkestar grada Pule, pulski gladijatori, Zemlja zabave, Plesaoničica, dok su djelatnici Crvenog križa Pula zainteresiranima mjerili tlak. Za sve sudionike ručak je pripremao pulski "Markat" (bivše "Sljeme"), a namirnice su donirale udruge Pokloni mi budućnost, Naš san njihov osmijeh i pekara Tomić.

Djeca donirala namirnice

Utrka je imala prvenstveno humanitarni karakter te su djeca, kao kotizaciju, donirala po jednu namirnicu, dok su odrasli uplaćivali 30 kuna koje će biti utrošene za učeničke marende onima koji si ih ne mogu platiti. Naime, udruga "Pokloni mi budućnost" tim će im novcem platiti marende školarcima iz nekoliko osnovnih škola u Istri. Namirnice će, pak, udruga Naš san njihov osmijeh iskoristiti u velikoj humanitarno akciji "Slušaj svoje srce" i donirati ih za više od 200 obitelji iz 15 hrvatskih županija. O kolikom se prikupljenom iznosu radi znat će se naknadno, jer su se donacije mogle uplaćivati i bez sudjelovanja u utrci.

Nakon službeno odrađene utrke, organizatori su bili zadovoljni odazivom, tim prije što je u subotu, ali i u nedjelju u pulskim šumicama Drenovica i Lungomare bila održana još jedna utrka radi popularizacije gradskih šumica pa se jedan dio ljubitelja trčanja zasigurno odlučio ići na te druge manifestacije. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter