Trcanje maratona opasno za srce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trcanje maratona može trajno oštetiti desnu srcanu komoru, uzrokovati aritmiju te uz dodatne faktore rizika dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, ukljucujuci i otkazivanje srca.

Nova studija je pokazala da aktivnost koja zahtjeva izuzetno veliki napor može dovesti do oštecenja desne srcane komore i povecati rizik od zdravstvenih komplikacija.

Dok se ne razviju neke preventivne metode poticu atleticare da usvoje razumne tehnike treniranja te neke zdravorazumske mjere prevencije ukljucujuci i dovoljno odmora za oporavak nakon utrke.

Voditelj istraživanja dr. Andre La Gerche, sa Sveucilišta Melbourne u Australiji rekao je: 'Naša studija identificira desnu ventrikulu kao najosjetljiviji dio na ozljede koje nastaju tijekom vježbanja. Atleticari kod kojih je vec došlo do oštecenja mogu razviti sindrom "pretjeranog treniranja" ili može doci do aritmije.

Znanstvenici su tijekom studije pregledali 40 elitnih atleticara koji nisu imali srcane probleme te su se pripremali za još jedno naporno natjecanje. Pokazalo se da je odmah nakon maratona došlo do promjene oblika atleticarevog srca. Povecao se njegov volumen, dok se smanjila funkcija desne ventrikule.

Nakon tjedan dana desna se ventrikula uglavnom oporavila, no kod pet atleticara bili su vidljivi dokazi potencijalno trajnog oštecenja.

Rizik postoji - budite oprezni


Dr. La Gerche dodaje. "Moje je osobno mišljenje da vježbe ekstremne izdržljivosti vjerojatno izazivaju oštecenje srca kod nekih atleticara. Ne vjerujem da je ljudsko tijelo kreirano za 11 sati neprestanog treninga na dan, pa je oštecenje na srcu sasvim za ocekivati."

Desna ventrikula je jedna od cetiri srcane komore, a funkcija joj je pumpanje krvi u pluca. Ošteceno tkivo s vremenom može oslabjeti i formirati aneurizmu.

Uz još neke dodatne probleme može doci do proširenja srca i smanjene sposobnosti pumpanja krvi, a u konacnici i do otkazivanja rada srca.

Znanstvenici ne tvrde da naporni sportovi poput maratona nužno dovode do oštecenja srca no ova studija sugerira da je rizik prisutan.


Podijeli: Facebook Twiter