Trcala 46 sati bez prekida

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rovinjska maratonka Mirjana Kmacic Pellizzer koncem kolovoza osvojila je još jedan vrh, tocnije istrcala je trasu Ultra trail du Mont Blanc, dugu 166 kilometra. Rijec je o najtežem europskom ultramaratonu u kojem, prema zadanim propozicijama, trku moraš okoncati u roku od 46 sati.

Tijekom maratona prelaze se granice Francuske, Italije i Švicarske, a na njegovom putu nailaziš na 71 ledenjak, prolaziš 400-tinjak vrhova i savladavaš visinske razlike od 9.400 metra. Uz Kmacic Pellizzer, na ultramaraton se prijavilo još dvoje Zagrepcana, odnosno ukupno 2.300 sudionika iz 52 zemlje, od kojih 980 nije završilo utrku u vremenskom roku, odnosno odustali su od nje.





Zanimljiv je podatak da se na ultramaraton prijavilo samo 179 žena, što i ne treba cuditi kada se zna da se napor ovog podviga mjeri istim intenzitetom potrebnim za dva uzastopna uspinjanja i silaženja s Mont Everesta. Ili, u normalnim okolnostima, prosjecno pripremljenom alpinistu treba sedam do osam dana da prohoda stazu!

- Jel' vrijedilo? Naravno! Dosanjala sam svoj san, ispunila želju i pokazala, prvenstveno sebi, da sve ono što naumim, mogu i ostvariti, a to je, vjerujte, jako, jako puno. Naucila sam i to da su žene snažne i da mogu mnogo toga više od onoga što misle. Jer, ako možemo radati, tješila sam se i bodrila na trasi, zašto bi onda pišljivih 166 kilometra utramaratona trebalo biti podvig? Ma, hajte, molim vas, kroz šalu govori Kmacic Pellizzer, pred kojom je sada i posljednji sportski izazov: osvajanje Antartika 2010. godine.

No, da bi došla do ledene pustinje, morala je savladati i one toplije Gobi u Kini, Saharu u Egiptu te Atacamu u Cileu, a to joj je vec po jedanput i pošlo "za nogom".


Podijeli: Facebook Twiter