Trbuh i duša grada te mjesto susreta

Ivana Šarić Žic, Tanja Kocković Zaborski, Viviana Benussi, Darko Komšo, Viviana Benussi, Tea Perinčić i Lidija Nikočević
Ivana Šarić Žic, Tanja Kocković Zaborski, Viviana Benussi, Darko Komšo, Viviana Benussi, Tea Perinčić i Lidija Nikočević

U galeriji C8 Arheološkog muzeja Istre u Puli danas je pred brojnom publikom otvorena izložba "Tržnica trbuh grada" autorica Ivane Šarić Žic iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Tanje Kocković Zaborski iz Etnografskog muzeja Istre.

Kroz fotografije, novčanice, vreće i košare za špežu, predmete i panoe prikazan je ritual kupovanja, obilaska tržnice i svakodnevnih susreta.

Izložba je nastala u sklopu projekta "Pazi što jedeš" koji petu godinu zaredom organiziraju Etnografski muzej Istre i udruga IEP, a moći će se razgledati do 24. siječnja svakodnevno od 9 do 21 sat.

- Prenijeli smo atmosferu s mrkata unutar ove galerije, jer tržnica nije samo trbuh grada, ona je i duša grada te mjesto susreta, kazao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, dok je ravnateljica Etnografskog muzeja Istre Lidija Nikočević naglasila da ova izložba prikazuje svakodnevicu na jedan posve poseban način, a zadovoljstvo realizacijom ove izložbe istaknula je i Tea Perinčić ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

- Tražim salatu koju su gricnule gusjenice, šljive koje imaju pokojeg crva, veli gospođa Ksenija iz Rijeke u svome svjedočanstvu o odnosu s tržnicom, a jedna odredba iz 1926. godine veli da je "pristup tržnici zabranjen u svako doba dana i godine šarlatanima, uličnim zabavljačima, putujućim glazbenicima i drugim ljudima koji mogu stvarati gužvu".

Nisu mogle izostati niti razne novčanice kojima se plaćalo kroz povijest, kao niti razni rituali, netko najprije želi kupiti povrće, drugi ribu, a netko pak popiti kavu s prijateljima.

Autorice su rekle da ova izložba prikazuje ljubav i odnos prema (pre)hrani, kao i prema zdravoj hrani o kojoj se puno govori i piše, te da su htjele pokazati sva lica i naličja tržnica, od univerzalne teme odnosa kupaca i prodavača, mjesta komunikacije, koje ima društveni, ekonomski i turistički značaj, kao i ujedno mjesta druženja, izmjene znanja, recepta, iskustva i priča. Izložbu, koja je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture, Tržnice Pula, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, te Tržnice Rijeka otvorila je istarska dožupanica Viviana Benussi.

Krajem veljače 2016. predviđa se otvorenje izložbe i u Rijeci, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka. Nakon toga u planu su gostovanja u Požegi i Novom Sadu. Oblikovanje izložbe potpisuje dizajnerica Kristina Ivančić. (V. BEGIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter