Tražite povezanost sa svojim tijelom

Spomenka Marković: sirova hrana promijenila joj je život (L. B.)
Spomenka Marković: sirova hrana promijenila joj je život (L. B.)

Jutarnji ples uz Vivaldija, unošenje vode s energijom sunca, ručak od bogatih salata, dosljednost sebi u svakoj sekundi dana, to je za neke ispunjavajući i sretan život. Kako izgleda netko takav bilo je lako otkriti na predavanju o sirovoj hrani koje je održala fantastična Spomenka Marković. Vitalna je to 60-godišnjakinja koja je u predavaonicu ušla poput leptirića s vjenčićem cvijeća na kosi i bocom vode u ruci. I to je to…, ispredavala nam je ono što ona živi, misli, jede. Nema glume, pametovanja, ega, osuđivanja onih koji žive drugačije od nje, samo njena priča, iskustvo života na sirovoj hrani, življenje života koji te čini sretnim, kako fizički tako i psihički...

- Ovo je zadnje predavanje o sirovoj hrani koje ću držati jer recepata ima na Faceboku i internetu. Sad krećem s ciklusom "Živjeti u skladu s prirodom" jer nisu problem recepti već svjesnost, kaže on.

- Presudna je bila knjiga Vladimira Megrea "Anastazija" koja me toliko dotakla da više nisam mogla živjeti dotadašnjim životom, prodala sam sve u Rijeci i došla u Istru. Zamislila sam imanje gdje imam svoju vodu, struju, povrtnjak bez motike. Bila sam i prije vegetarijanka, ali su me alergije, pojačan rad štitnjače, jaka upala zglobova dovele do sirove hrane. Zahvaljujući knjigama Viktorije Boutenko prešla sam na sirovu hrani i u šest mjeseci sam se skinula sa lijekova, ispričala je Spomenka.

S prisutnima je podijelila svoje male rituale poput jutarnjeg čišćenja organizma uz litru tople vode u koju se stavi žlica meda, čilija na vrhu žličice, cijeli limun i cimet. Dan počinje i fizičkom aktivnošću, nije važno kojom, važno je da uživate.

- Kuhani obrok zadovoljava potrebe, ali ne i stanice. Treba se educirati pa tražiti povezanost sa svojim tijelom i slušati intuiciju jer mi imamo sve znanje u sebi, samo smo se putem pogubili. Vremenom ćete povećavati salate, a smanjivat kuhano, pojasnila je Spomenka. (Tatjana GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter