Tražite moj opoziv ili dajte ostavku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Ivo Josipovic u subotu je premijerki Jadranki Kosor porucio da u Saboru pokrene njegov opoziv s dužnosti ako je prekršio Ustav, ali ako se pokaže da ga nije prekršio, neka ostavku podnese sama premijerka.

Time je šef države nastavio polemiku s vladajucom strankom i Vladom koje ga žestoko kritiziraju zbog govora u parlamentu BiH, optužujuci ga da nije radio u skladu s Ustavom.

"Štoviše, ovo što je Vlada sad ucinila štetno je za Hrvatsku. Istup Vlade i vodenje politike prema BiH su loši te predstavljaju ociti kontinuitet politike koja je polovicu Hrvata otjerala iz BiH", rekao je Josipovic na Novoj TV te podsjetio da je njegov put u BiH dobio potporu SAD-a i medunarodne zajednice.

Premijerku je, kaže, dva dana prije puta u BiH pozvao na sastanak, ali nitko iz Vlade nije na to reagirao.

Da svi trebaju djelovati u skladu s Ustavom, dala je do znanja premijerka Kosor nakon sastanka vodstva HDZ-a u petak ujutro, a potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang otišao je i korak dalje tvrdeci da je Josipovicev potez u BiH "apsolutno dovoljan razlog za opoziv" predsjednika.

No, odmah je stigao i demanti premijerke, koja je predsjedniku odgovorila da uopce nije predložila postupak u Saboru za njegov opoziv, nego je predložila da sjednu za stol.

Analiticari smatraju da je malo izgleda da HDZ pokrene proceduru opoziva Josipovica, jer je za to potrebna dvotrecinska vecina zastupnika, koju vladajuca stranka u Saboru nema.

Još ujutro cinilo se da ce se sukob izmedu Pantovcaka i Banskih dvora smiriti. Odlazeci s promocije knjige o bivšem predsjedniku, Josipovic je kratko porucio da je danas Mesicev dan te ga on nece kvariti. Ujedno, iz Ureda predsjednika i iz Vlade potvrdeno nam je da bi se Josipovic i Kosor uskoro trebali sastati i razgovarati o svemu što se zadnjih dana dogadalo.

Istodobno, bivši predsjednik Mesic kazao je da se izjave o politici Hrvatske prema BiH nepotrebno politiziraju te da povijest treba prepustiti povjesnicarima, a politika se mora baviti rješavanjem aktualnih problema i otvaranjem novih radnih mjesta.


Podijeli: Facebook Twiter