Tražit ćemo provjeru županijskog, gradskog i urbanističkog prostornog plana

Njiva kraj igrališta postaje jezero duboko i do tri metra
Njiva kraj igrališta postaje jezero duboko i do tri metra

U obraćanju medijima labinski oporbeni vijećnici Silvano Vlačić, Tanja Pejić, Darko Martinović (svi tri s Vlačićeve liste), Danijel Mohorović, Neel Rocco, Željko Ernečić (svi tri iz SDP-a) i Jasminka Radolović (lista Nevine Miškulin), naglašavaju da su izmjene prostornih planova Istarske županije podređene isključivo željama investitora, a ne potrebama lokalne zajednice i dobrobiti svih njezinih građana.

Sedam oporbenih vijećnika tvrdi da su opći interesi lokalne zajednice i domicilnog stanovništva izigrani, jer se nakon prodaje zemljišta na kojem se nije moglo graditi sada odobrava izgradnja hotela odnosno turističkog naselja, a sve po inicijativi investitora. Kažu da se nameće sumnja u regularnost postupka, zbog čega će se od nadležnih institucija zahtijevati provjera postupka temeljem kojeg je odobrena izmjena županijskog prostornog plana. Isto tako zahtijevat će se provjera regularnosti postupka donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Grada Labina, kao i Odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja Prtlog 1 i 2, ističu oporbenjaci.

Ili su vidoviti ili je povlaštena informacija

- Želimo skrenuti pažnju na to da su se poljoprivredna zemljišta i šume u Prtlogu počela kupovati od 2005. godine od strane Emac Illiryan Land Fonda, kojeg se po medijima spominje u kontekstu špekulativnih radnji. Iz medijskih napisa iz 2011. godine isti fond je u britanskom veleposlanstvu predstavio tri velika projekta u Istri, i to u Vodnjanu, Labinu i Balama. Ono što potvrđuje sumnju u špekulativne radnje je to što se pitamo kako su oni znali da će se tamo graditi ako je Grad Labin predlagao izmjene županijskog prostornog plana tek 20. prosinca 2012. Ili je bila povlaštena informacija ili su oni vidoviti, ističu u svom priopćenju oporbenjaci.

Nadalje tvrde kako bi prostorno planski pokazatelji trebali opravdati ili osporiti promjene postojećeg Prostornog plana uređenja Grada Labina, radi čega se prije namjeravanih izmjena toga plana trebaju napraviti tražene studije kako prihvatnih kapaciteta, tako i po pitanju zaštite okoliša, s obzirom da je cijeli obuhvat planiranih radnji u Prtlogu unutar zaštićenog značajnog krajobraza. Takvo zaštićeno područje pored ostalih propisa podliježe i zakonskim odredbama Zakona o zaštiti prirode, kao i Strategije i akcijskog plana zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti Republike Hrvatske. Stoga su tražili stavljanje izvan snage Odluka o izradi urbanističkog plana uređenja Prtlog 1 i Prtlog 2.

Odluka nije utemeljena na analizama

- Kao što znate, na redovnoj sjednici 16. studenoga se glasalo po dva prijedloga zaključka, oporbe i vladajućih. Razlog tome je da se zajednički zaključak nije mogao postići i to želimo pojasniti. Zbog toga, u nastavku navodimo temeljnu razliku u pristupu ovoj problematici, kažu oporbeni vijećnici. Smatraju da se najprije treba utvrditi, temeljem stručno-zakonskog pristupa (prostorno planski pokazatelji), da li je uopće regularna inicijativa iz 2012. za promjene županijskog prostornog plana i labinskog prostornog plana u dijelu zaštićenog krajobraza južnog labinskog priobalja (Prtlog).

Ističu kako je vladajuća koalicija jednostavno preskočila temeljnu radnju i umjesto utvrđivanja da li uopće postoji opravdana potreba promjene labinskog prostornog plana putem analize prostorno planskih pokazatelja, donijela je, inicirana zahtjevom potencijalnih investitora, te uz pomoć svoje većine u vijeću, "političku odluku" da se ide u njegovu promjenu. Ta odluka nije utemeljena na stručnim analizama već samo na želji potencijalnih investitora da lihvarski profitiraju budući da su kupili jeftino poljoprivredno zemljište s namjerom da ga uz pomoć vlasti urbaniziraju i višestruko zarade, kažu oporbenjaci. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter