Tražit cemo fer aranžman za Hrvate u BiH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Zoran Milanovic za svoj prvi bilateralni posjet u inozemstvo odabrao je Bosnu i Hercegovinu, a domacin mu je bio predsjedavajuci Vijeca ministara Vjekoslav Bevanda, kojem je ovo bio prvi susret sa stranim državnikom otkad je nedavno preuzeo dužnost.

Premda je Milanovic predsjednik SDP-a, a Bevanda clan HDZ-a BiH, njih su se dvojica, cini se, dobro razumjeli. Obojica su u svojim izjavama nakon sastanka inzistirala na rješavanju brojnih otvorenih problema izmedu dvije susjedne države koji vec godinama opterecuju odnose Hrvatske i BiH.

Milanovic je cak tri puta ponovio da ne dolazi u Sarajevo da bi bio mentor, prije svega Hrvatima koji žive u BiH, ali porucio i da se treba pronaci model koji bi Hrvatima osigurao jednakopravnost.

Pitanja je puno, infrastruktura, prometni pravci, granicni prijelazi, jesu li dva europska dovoljna, ekološki problem rafinerije u Brodu koja djeluje kao zagadivac, prometni pravac tzv. schengenski koridor koji bi dubrovacku županiju spojio s ostatkom Hrvatske, pod uvjetom da, naravno, to ne smeta BiH. Zatim luka Ploce koja nema smisla bez BiH.

Domace novinare, kojih je bilo u iznimnom broju, zanimalo je hoce li Milanovic u razgovorima s predstavnicima hrvatskog naroda sugerirati im bilo kakva rješenja, primjerice hoce li tema tih sastanaka biti rekonstrukcija federalne vlade BiH prema nacelima na kojima je nedavno konstituirana vlada BiH.

- Necu o tome razgovarati jer bih time ulazio u podrucje tutorstva. Ali, hocemo razgovarati o problemima na nacin kako ih vide predstavnici za koje glasa vecina Hrvata u BiH. Hrvati su konstitutivan narod, premda možda nije idealno ustavno rješenje prema kojem je BiH država tri konstitutivna naroda. Mi smo uvijek inzistirali da Hrvati gledaju na BiH kao na svoju maticnu državu, a sad cemo tražiti putove da se za Hrvate pronade fer aranžman unutar BiH, rekao je Milanovic.

Bosanskohercegovacki mediji dosta su se bavili cinjenicom da hrvatski premijer nije pronašao vremena da se sastane s ministrom vanjskih poslova Zlatkom Lagumdžijom, predsjednikom SDP-a BiH, sestrinske stranke SDP-a iz Hrvatske. Osjecajuci da bi mu novinari mogli postaviti pitanje zašto je izbjegao susret s Lagumdžijom, Milanovic je unaprijed kazao nešto tome.

-  U sarajevskom dijelu posjeta namjerno smo orijentirani na demokratske intitucije vlasti, zato ce biti prigovora zašto se s nekim nisam sastao, a s nekim jesam. Ali, sve ovo radim u najboljoj vjeri, naglasio je Milanovic.

Da mu ne bi zamjerili da se vodio razlicitim kriterijima, hrvatski premijer je, kako neslužbeno doznajemo, odlucio da nece posjetiti poznati franjevacki samostan u Širokom Brijegu, ogranicavajuci se na razgovore s celnicima institucija.


Podijeli: Facebook Twiter