Tražit će se investitori za Saccorgianu

Izmjenama GUP-a omogućena je gradnja i kampa (D. ŠTIFANIĆ)
Izmjenama GUP-a omogućena je gradnja i kampa (D. ŠTIFANIĆ)

Kada je u studenom 2012. godine tadašnji ministar turizma Veljko Ostojić najavio na najvećoj svjetskoj turističkoj burzi, londonskom World Travel Marketu, raspisivanje natječaja kojim će se tražiti investitor za lokaciju Saccorgiane, iznenadio je sve turističke djelatnike i javnost. Država u tom trenutku još uvijek nije znala što joj je činiti s Brijuni rivijerom, tek se najavljivao natječaj za Pinetu, a Muzil je bio još u povojima. Stoga je Saccorgiana bila  nemalo iznenađenje, tim više što je procijenjena vrijednost tog projekta bila nemalih 50 milijuna eura.

- Za lokaciju Saccorgiana u Puli investitorima će se dati pravo građenja na rok od 99 godina, rekao je tadašnji ministar u Londonu. Od tada, svake godine Saccorgiana je "na meniju" Ministarstva turizma, ali od toga se dalje nije otišlo. Ove je godine, prilikom predstavljanja investicija u turizmu za 2016. godinu ministar Darko Lorencin opet spomenuo Saccorgianu, ali ju je, uz Hidrobazu, proglasio potencijalnim strateškim projektom, što je investicija koja se planira u narednom razdoblju. Slično je najavio i predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović na nedavnim Danima turizma u Poreču.

Unatoč ovim najavama, ostaje veliko pitanje hoće li se na Saccorgiani u bližoj budućnosti realizirati ikakav projekt koji bi proširio pulsku turističku ponudu jer spominje se već tri godine i ništa više od toga. Tako atraktivna površina između kompleksa Zlatne stijene i Verudele i dalje stoji neiskorištena.

Za Saccorgianu su već spremni gradski prostorni planovi i poznato je što se od turističkih sadržaja i koji kapaciteti mogu realizirati. Izgradnja se planira na 6,85, odnosno 7,15 hektara, a predviđen je jedan hotel s 800 ili dva s po 400 kreveta. Izmjenama GUP-a omogućila se gradnja i kampa, što bi uvelike zaokružilo cjelinu turističkih sadržaja na ovom dijelu pulske obale. Ono malo zemljišta koje je u vlasništvu Grada Pule nije namijenjeno gradnji, a zemljište RH, gdje je predviđena gradnja, veže se i na pomorsko dobro. (G. ROJNIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter