Tražio nalog, a dobio opomenu pred otkaz

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mobing nad sindikalnim povjerenikom u pulskom Vodovodu bila je tema konferencije za novinare Sindikata Istre i Kvarnera na kojoj je u nedjelju predsjednik SIK-a Bruno Bulic izvijestio o tome da je njihov povjerenik Stanko Radulovic u petak dobio opomenu pred otkaz nakon što je od direktora Darka Višnjica tražio da mu usmeni nalog uruci u pismenom obliku buduci da ga je smatrao protuzakonitim.

Kako je receno na konferenciji, Radulovic je bio zadužen izraditi novi obracun cijene vode, što je on i ucinio, ali ga je direktor Vodovoda naknadno nazvao i porucio mu da izradi ponovno novi obracun koji je, prema ocjeni povjerenika SIK-a, protivan struci i uredbi o cijeni vodnih usluga te štetan za poduzece.

- On nije mogao stajati iza toga, ali ako mu naloži u pismenom obliku, kazao je da ce izracun po nalogu direktora ipak izvršiti. Dakle, Radulovic nije odbio izvršenje, vec je, dobronamjerno, direktora upozorio na posljedice. Umjesto odgovora, Radulovic je dobio opomenu pred otkaz, a taj posao odradila je bivša povjerenica drugog sindikata te je kasnije predstavljeno da ce Vodovod biti gubitaš s 1,9 milijuna kuna, a Herculanea s 1,8 milijuna kuna, kazao je Bulic.

Dodaje da je Radulovic strucnjak u ovom podrucju, ciji je clanak o cijenama vodnih usluga prema novim propisima nedavno objavljen i u uglednom casopisu "Racunovodstvo, revizija i financije" te si on nije mogao dozvoliti, bez pisane naredbe, izradu tako nestrucnog izracuna koji je i u koliziji s propisima.

- Mobing prema našem povjereniku traje vec dulje vrijeme, a pocelo je kada je direktor Vodovoda Radulovica iskljucio iz kolegija bez ikakvog objašnjenja. Razlog mobingu vidimo u tome što je Radulovic ujedno i clan pregovarackog tima za temeljni kolektivni ugovor, dok je Višnjic clan pregovarackog odbora Grada, kazao je Bulic te najavio da se, ako se ne povuce sporna odluka, ovaj sindikat nece odazvati sljedecem sastanku koji je zakazan za cetvrtak.

Sindikalni povjerenik Vodovoda nije došao na konferenciju, što je opravdao time da se ne osjeca dobro, ali je bio spreman odgovoriti na naša pitanja.

- Ocijenio sam da je nalog direktora štetan za društvo i da je nezakonit, ali ga nisam odbio izvršiti, vec sam tražio da ga dobijem u pismenoj formi, što prema Zakonu o državnim službenicima i namještenicama i prema Zakonu o službenicima i namještenicima jedinice lokalne samouprave, imam pravo. Bio sam voljan taj nalog izvršiti, ali sam umjesto toga dobio opomenu pred otkaz zbog cega sam u šoku.

Smatram to pokušajem zastrašivanja mene kao sindikalnog povjerenika, a time i ostalih radnika. I dalje mislim da obracun vodnih usluga koji je nedavno predstavljen nije u skladu sa zakonom, a na mjerodavnom tijelu, Vijecu za vodne usluge, je da to utvrdi, kazao je Radulovic.

- Smatram svojom obavezom da direktoru ukažem na propust. Valjda bi svatko tko vidi neku nezakonitost na to trebao reagirati?! Ne znam kome koristi da Vodovod bude gubitaš. Ogorcen sam ovakvim ponašanjem Uprave Vodovoda, kazao je Radulovic, diplomirani ekonomist koji u Vodovodu radi zadnjih devet godina. (M. JERIN)

Višnjic: Radulovic je trebao izvršiti nalog

U opomeni pred otkaz Višnjic je kao razlog naveo da nigdje nije odredeno da se upute, nalozi neposrednog rukovoditelja moraju davati u pismenom obliku.

- Posavjetovao sam se s pravnom službom i, ako sam pogriješio nešto u opomeni, spreman sam to prihvatiti, a ako Radulovic misli da je oštecen, postoje sudovi za radno pravo kojima se može obratiti, kao i radnickom vijecu unutar tvrtke, kazao je nam je u nedjelju Višnjic, koji i dalje smatra da je Radulovic morao izvršiti njegov usmeni nalog.

Što se tice novog obracuna vodnih usluga, direktor je kazao da su ga dostavili Vijecu za vodne usluge koje ce odluciti o njegovoj regularnosti.

Višnjic ipak nece sam sebe stimulirati
O Darku Višnjicu pisali smo pocetkom godine jer je netom nakon što je postao direktor donio odluku po kojoj sam sebi može dijeliti stimulaciju, i to bez znanja Nadzornog odbora. Iz Grada Pule kasnije su se opravdali da je zatražio ocitovanje NO-a koji je o tome trebao odlucivati na sljedecem sastanku.

- Odluka nikada nije stigla na NO jer sam je povukao, kazao je u nedjelju Višnjic. Nije naveo neki poseban razlog, ali ocito je da je to ucinio nakon što je cijeli slucaj iscurio u javnost.


Podijeli: Facebook Twiter