Tražimo raspravu o golfu i Rockwoolu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na sjednicama županijske Skupštine pod hitno treba održati raspravu o gorucim temama koje vec godinama potresaju Istru, rekao je na konferenciji za novinare u cetvrtak predsjednik Zelene stranke-zelene alternative Josip Anton Rupnik.

Vijecnici napokon otvoreno trebaju progovoriti o tvornici kamene vune Rockwool, na što se ceka više od godinu dana, kao i o planiranoj izgradnji golf igrališta u Istri o cemu se, dodao je, takoder trebalo razgovarati prije godinu dana.

Rupnik tvrdi da su i prije upozoravali na necije lude ideje da se na ovom podrucju izgradi 25 golf terena, rekavši da takva politika ide iskljucivo na ruku investitorima i kapitalu koji, pod krinkom golfa, žele apartmanska naselja i brzu zaradu.

Napominje da se na dnevnom redu Skupštine treba naci izgradnja Plomina III te da gradani Istre putem referenduma trebaju odluciti hoce li termoelektrana biti na ugljen ili plin. Dodao je da se vec sada spominje opcija da bi Plomin mogao biti na ugljen, što treba sprijeciti.

Rupnik traži raspravu o kamenolomima kao i o GMO hrani te tvrdi da se o plasmanu takve hrane na tržište treba raspisati referendum. Zeleni zahtijevaju da se na dnevnom redu nade i problematika izgradnje procistaca, željeznickog prometa, zaštite Jadrana te gospodarstva.

Predsjednica županijske organizacije Gordana Ferencic naglasila je da nedavno izlijevanje nafte u rijeku Po i Jadran jasno pokazuje da nije pitanje hoce li se se ekološka katastrofa na Jadranu dogoditi, vec kada ce to biti.

- Balastne vode su neposredna opasnost zbog potencijalnog kemijskog onecišcenja, ali su i biološka tempirana bomba zbog moguce promjene biološkog života na Jadranu, dodala je.

Napomenula je da što prije treba uspostaviti obalnu stražu radi kontrole svih brodova, pogona i resursa koji potencijalno ugrožavaju zatvoreni ekosustav Jadrana.

Potpredsjednik županijske organizacije Dragan Prpic upozorio je na nedovoljnu pokrivenost kontrole mora kao i problem azbestnog otpada za koji, tvrdi, nitko ne zna gdje završava.


Podijeli: Facebook Twiter